Olajšava za otroke pri dohodnini. To se najbolj splača.

Foto: Profimedia fotografija je simbolična družina Foto: Profimedia Denar, štetje denarja
Olajšava za vzdrževane družinske člane lahko prinese občuten prihranek pri dohodnini.
Oglej si celoten članek

Pred kratkim smo objavili tri pravila, ki se jih je treba držati pri uveljavljanju olajšave za otroke, če jo želite čim boljše izkoristiti. Napake vas lahko drago stanejo, na primerih smo pokazali, da od 50 do več kot 500 evrov.

Najbolj zanesljivo je opraviti izračun za vaš konkreten primer. Delodajalec oziroma izplačevalec dohodkov vam je moral do 31. januarja poslati podatke o izplačilih v lanskem letu. To so vsi podatki, ki jih potrebujete za izračun.

Društvo družinska pobuda je na svoji spletni strani objavilo zelo uporaben kalkulator družinske dohodnine, s katerim je izračun, kaj se najbolj splača, zelo enostavno opraviti.

Dokument morate prenesti na računalnik, nato pa v enem zavihku vnesete podatke o prihodkih, plačanih prispevkih in akontaciji dohodnine za očeta, v drugem za mater. V tabelo nato vnesete vzdrževane družinske člane, v prvi stolpec skupni čas uveljavljanja (praviloma je to 12 mesecev), v drugi stolpec pa koliko časa ga uveljavlja ta starš. Pri drugem staršu se uveljavlja razlika. Ključen podatek je Dohodnina za oba skupaj, ne to, koliko kdo plača ali dobi vrnjeno. Najboljše uveljavljanje olajšav je v primeru, ko je dohodnina za oba skupaj najnižja.

Predlagam, da najprej opravite izračun tako, da vse otroke uveljavlja eden, nato vse drugi, potem pa vsak pol in hitro boste videli, kam pes taco moli. Kasneje lahko mesece uveljavljanja olajšave še dodatno prilagajate (eden dva, drugi 10 in podobno).

Izračun lahko preverite še na spletni stran finančne uprave, le da je tam treba opraviti izračun za vsakega posebej in nato sešteti znesek plačane dohodnine.

Rok potekel, a ni še nič zamujenega

Kdor želi otroke uveljavljati tako kot med letom, mu ni treba storiti ničesar. Kdor bi rad, da se mu v informativnem izračunu dohodnine olajšava upošteva drugače, ima čas še do 20. februarja. Rok za oddajo vloge (po pošti) se je sicer iztekel še 7. februarja, a je mogoče vlogo prek eDavkov (tudi brez digitalnega potrdila le s številko lanskega informativnega izračuna) mogoče vložiti do 20. februarja.

A tudi v tem primeru še ni nič zamujenega. Kdor bi rad, da se mu olajšava upošteva drugače kot v informativnem izračunu dohodnine, lahko vloži ugovor, a se bo rok vračila (ali doplačila) dohodnine premaknil v jesen.

Vlogo za spremembo morata vložiti mati in oče, če oba spreminjata način uveljavljanja olajšave (če je med letom ni koristil nihče, lahko vlogo vloži le tisti, ki bi jo v informativnem izračunu).

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:00 20. Februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 10:33 17. Februar 2022.

    Ko sem bil se prejemnik so mi te pajaci iz zanic baz vedno narobe zracunal in csd in furs. Crpajo …

  • 09:06 17. Februar 2022.

    Osnovna tri pravila so resnično samo ta: 1. bolj šparaj, 2. več zasluži, 3. oboje skupaj :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.