Slovenija
86061 ogledov

Olajšava za otroke. Tako jo najbolje izkoristite.

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Do 7. februarja morate finančni upravi sporočili, kako boste pri dohodnini uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane, v glavnem gre za otroke. Pametno koriščenje olajšave pomeni, da boste plačali manj dohodnine, lahko celo nekaj sto evrov manj.

Osnovna pravila, kako olajšavo za otroke najbolje izkoristiti, so tri in so enostavna:

1. Če je razlika pri plači staršev velika, se olajšavo bolj splača koristiti tistemu z višjo plačo.

2. Pri podobni višini plač naj si starša olajšavo delita. Olajšavo za otroka se načeloma splača deliti, če je razlika v plači staršev nižja od olajšave (prvi otrok mesečno osnovo, od katere se plača davek, zniža za 203 evre, drugi za 221 in tretji za 368 evrov).

3. V primeru več otrok in delitve olajšave naj oba starša uveljavljata vse otroke. Olajšava za drugega ali tretjega otroka je namreč višja kot za prvega. Če oče uveljavlja enega otroka, mama pa druga dva, sta to za finančno upravo dve olajšavi za prvega otroka in ena za drugega. Oba starša naj tako uveljavljata vse tri otroke, vsak za šest mesecev ali na primer eden za štiri, drugi pa za osem mesecev.

Koliko visoka mora biti razlika v plači

Na vprašanje, kakšna mora biti razlika v višini plače, da se olajšave ne splača deliti, ni enostavnega odgovora, saj je to odvisno od števila otrok in od višine plače, torej ali že padeš v razred, kjer se plačuje višja dohodnina. Načeloma lahko olajšavo koristi en starš, če je razlika v plači višja od olajšave, ki jo prinese otrok. Prvi otrok mesečno osnovo, od katere se plača davek, zniža za 203 evre, drugi za 221 in tretji za 368 evrov. Torej v primeru dveh otrok 424, v primeru treh pa 792 evrov. 

Za orientacijo smo izračunali še, pri kakšni bruto oziroma neto plači (olajšave za otroke pri preračunu iz bruto v neto nismo upoštevali) se plača kakšna stopnja dohodnine.

Za plače ali del plače do približno 890 evrov neto se plača 16-odstotna dohodnina, za plače od 890 do 1900 evrov 26-odstotna, od neto plač med 1900 in 3300 evrov se plačuje 33-odstotna dohodnina, za plače med 3300 in 4400 evrov se plača 39-odstotna dohodnina in za plače nad 4400 evrov se plača 50-odstotna dohodnina. Če že med letom koristite olajšavo za otroke, upoštevajte bruto zneske iz tabele.

Poglejmo nekaj primerov pravilnega in napačnega uveljavljanja olajšave in posledice.

Najverjetnejša napaka stane 516 evrov

Najprej poglejmo primer staršev, ki imata povprečni plači (to je bilo lani 1856 evrov) in tri otroke.

Ker imata enako plačo, se dohodnino splača deliti. Najbolj pogosta in draga napaka je, da bi eden od staršev uveljavljal enega, drugi pa dva otroka. V tem primeru bosta starša plačala 516 evrov več dohodnine, kot če bi se držala pravila številka tri in oba vsak za pol leta uveljavljala oba otroka. Ker je olajšava za tretjega otroka višja, je ta možnost v tem primeru celo sto evrov slabša, kot če bi vse otroke uveljavljal oče (ali mati).

Razlika med dobro in najboljšo rešitvijo 658 evrov

Poglejmo še primer staršev z neto plačama 800 in 2000 evrov (bruto 1151 in 3233 evrov, preračun v neto brez upoštevanja vzdrževanih družinskih članov!). V tem primeru razlika v mesečni plači presega višino olajšave za vse tri otroke (skupaj 792 evrov mesečno), zato je smiselno, da vse tri otroke uveljavlja tisti z višjo plačo. V tem primeru starša plačata 475 evrov manj dohodnine kot v primeru, če bi si vse otroke delila vsak po pol leta.

Če bi vse otroke uveljavljal oče, bi plačala 1431 evrov več dohodnine, če bi oče uveljavljal enega, mati pa dva, bi plačala 658 evrov več dohodnine kot pri najbolje izkoriščeni olajšavi.

Kaj pa v primeru dveh otrok

Podobno je pri enakih plačah (800 in 2000 evrov neto) v primeru dveh otrok. Najboljša možnost je, da oba otroka uveljavlja mati, če bi oba otroka uveljavljala oba, bi plačala 255 evrov več dohodnine, če bi oba otroka uveljavljal oče, pa 629 evrov več.

Povprečni plači in dva otroka potencial za 54 evrov prihranka

Če imata starša povprečni plači in dva otroka, je vseeno, ali oba otoka uveljavlja eden od njiju ali če oba uveljavljata oba otroka vsak za pol leta. Če pa bi vsak uveljavljal enega otroka, bi plačala 54 evrov dohodnine več.

Če do 7. februarja finančni upravi ne boste sporočili, kako naj vzdrževane družinske člane upoštevajo v informativnem izračunu dohodnine, jih bodo upoštevali tako, kot vam jih je delodajalec pri plači. Če boste želeli drugačno upoštevanje, boste lahko vložili ugovor na informativni izračun, a v tem primeru se bo rok vračila (ali morda plačila) premaknil v jesen.

Vlogo za spremembo uveljavljanja olajšav za otroke morata vložiti oče in mama, tudi neregistrirani uporabniki pa jo lahko oddajo prek eDavkov. 

Kaj sploh pomeni olajšava za vzdrževane družinske člane

Dohodnina se izračuna tako, da se od plače odštejejo prispevki in nato še splošna olajšava, ki pripada vseh zavezancem. Od tega zneska, ki se mu reče davčna osnova, se nato obračuna dohodnina.

V primeru vzdrževanih družinskih članov se davčna osnova zniža še za olajšavo za vzdrževane družinske člane. Povedano bolj po domače od dodatnih 2.437 evrov (za enega otroka) ni treba plačati nič davka. Za vsakega dodatnega otroka je olajšava višja, za tretjega je na primer 4.419 evrov.

Koliko prihranka pri dohodnini prinese olajšava, pa je odvisno od višine plače oziroma dohodkov, saj je dohodninska lestvica progresivna. To pomeni, da je višja plača bolj obdavčena. Če je dohodek v celoti obdavčen le s 16-odstotno davčno stopnjo, je prihranek zaradi prvega otroka 390 evrov, pri najvišjih plačah, ki so 50-odstotno obdavčene, pa 1219 evrov. V vmesnih razredih je prihranek pri dohodnini 634 (26-odstotna davčna stopnja), 804 (33-odstotna davčna stopnja) oziroma 950 evrov (39-odstotna).

Dodatno zmedo vnaša še dejstvo, da med letom že plačujemo akontacijo dohodnine in bi morda eden od staršev zaradi najugodnejše izbire dohodnino moral celo doplačati, drugi pa bi dobil vrnjeno. To, kar v resnici šteje, je skupni znesek plačane dohodnine.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Mildred_Smith 13:52 03.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎