Opozorilna stavka na RTV Slovenija

Foto: Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Foto: Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Novinarji iz koordinacije novinarskih sindikatov javne RTV bodo danes opozorilno stavkali, pri čemer zahtevajo novinarsko avtonomijo in socialni dialog.
Oglej si celoten članek

Če sporazuma o razreševanju zahtev ne bo do konca maja, med drugim zahtevajo odstop generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha in predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča. Med njihovimi zahtevami je nadalje umik škodljivih sklepov programskega sveta, prav tako pa tudi dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija (RTV). Stavka mora biti plačana, so še zapisali.

V primeru nesklenjenega sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev do 30. maja bi morala v skladu z njihovimi zahtevami odstopiti tudi odgovorna urednica informativnega programa nacionalne televizije Jadranka Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru zavoda (MMC) Igor Pirkovič.

Slovenija Novinarji RTVS: Nikogaršnji hlapci nismo in ne bomo tiho

Kot so pojasnili, bodo program na radijskih in televizijskih kanalih ter vsebine na spletni strani rtvslo.si, ki deluje v okviru MMC, prilagojeni vsebini stavkovnih zahtev, ne bodo pa okrnjeni.

Medtem ko bodo novinarji stavkali, bo programski svet zavoda razpravljal o predlogu generalnega direktorja za soglasje k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenija, ki se je na vnovični razpis edina prijavila v skladu z razpisom.

Na tem mestu je sicer že bila, dokler je Grah Whatmough avgusta lani ni razrešil. Televizija je odtlej brez direktorja s polnimi pooblastili.

Slovenija Zaposleni na RTVS: "To ocenjujemo kot nesprejemljive grožnje"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:01 23. Maj 2022.

    Naj stavkajo. Vsaj en dan ne bomo poslušali jokanja kako jim je hudo ter levosučnih primitivnih ‘mnenj’ novinarjev. In naj …

  • 09:05 23. Maj 2022.

    Kako dolgo bi trpeli teror stavkajoči novinarji ,če ne bi zmagalo Gibanje SVOBODA ? Seveda razen svetlih izjem ,ki so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.