Slovenija
693 ogledov

Novinarji RTVS: Nikogaršnji hlapci nismo in ne bomo tiho

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Novinarji Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki so se v sredo zbrali na javni tribuni za javno RTV, so odločeni, da se bodo uprli pritiskom vodstva in programskega sveta RTVS na njihovo delo.

"Nikogaršnji hlapci nismo in ne bomo tiho," so napovedali. Predstavili so tudi peticijo za javno RTV in avtonomno novinarstvo, ki jo je že mogoče podpisati.
             
Vodja Koordinacije novinarskih sindikatov na RTVS Helena Milinković je povedala, da so novinarji kolektivno kaznovani, ker javno izpostavljajo nevzdržne razmere pri delu. "Mi smo že nekaj časa na fronti, na kolege se pritiska, delamo v ekstremnih razmerah, v nemogočih pogojih," je izpostavila na javni tribuni v organizaciji koordinacije in Sindikata novinarjev Slovenije.

Spomnila je, da vodstvo zavoda ob podpori programskega in nadzornega sveta nezakonito kadruje, zmanjšuje vpliv uredništev na programsko in uredniško politiko, samovoljno posega v program in ga siromaši ter grozi z odpovedmi za izražena mnenja, ki mu niso pogodu. Hkrati programski svet od generalnega direktorja zahteva, da omeji temeljno pravico do sindikalnega delovanja in organiziranja, ki je zagotovljeno tudi z ustavo.

Novičarski portal MMC RTVS, ki je lani praznoval 20 let obstoja, je eden ključnih delov RTVS in za številne edina vstopna točka do vsebin zavoda, a še vedno nima niti odgovornega urednika niti direktorja, pa je opomnila Kaja Jakopič, ki je bila urednica uredništva za nove medije v multimedijskem centru (MMC) pred imenovanjem Igorja Pirkoviča za v. d. urednika.

RTV SLO | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi na Radiu Slovenija so nezadovoljni s posegi vodstva javnega zavoda v ureditev, ki se nanaša na MMC. Po nedavni spremembi izvedbenega akta o delovanju MMC namreč odgovorni urednik televizijskega informativnega programa za imenovanje in razrešitev urednika uredništva za nove medije v MMC nič več ne potrebuje soglasja odgovornega urednika informativnega in razvojno eksperimentalnega programa Radia Slovenija, ampak zadostuje mnenje tega urednika. Tako je bil Pirkovič lahko imenovan za v. d. urednika brez soglasja z radia, je spomnil odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec.

Režiser Aljaž Bastič je naštel več težav v zavodu, ki bi jih bilo mogoče rešiti brez dodatnih finančnih vložkov. Tako denimo zadnja leta ni mentorstva, pogreša izobraževanje, dolgoročno načrtovanje in raziskave občinstva.

Član programskega sveta RTVS Slavko Splichal, ki ga je v svet imenovala Slovenska akademija znanosti in umetnosti, glavno odgovornost za ohranjanje javne RTV vidi pri ustvarjalcih oz. zaposlenih. Posamezni deli družbe si sicer lahko prizadevajo za ohranitev RTVS kot javne institucije, a brez odločilne podpore zaposlenih ta boj ne more biti uspešen, je poudaril.

V razpravi sta predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik in direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc, ki je bil generalni direktor RTVS pred aktualnim Andrejem Grahom Whatmoughom, poudarila pomen enotnosti med zaposlenimi. Prav to je bilo po njunih besedah ključno, da je uspelo prizadevanjem novinarjev na STA, ki je bila jeseni zaradi vladnega neporavnavanja obveznosti za javno službo tik pred stečajem.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • Naklonsky 12:30 24.marec 2022.

  Novinarji RTV: samovšečno trobilo levakov. Kaj, za hudiča, a spoh razumejo poslanstvo novinarskega kodeksa?

 • Avatar primorec7
  primorec7 10:19 24.marec 2022.

  Če jim kaj ni všeč, lahko začnejo stavkati in naj stavkajo toliko časa, da se sami "ugasnejo" - s tem se bo končala kraja mojega denarja, za plačilo njihovega pristranskega poročanja.

 • Tupamaros 09:47 24.marec 2022.

  Dokler je Slovenijo obvladoval komsomol ni bilo v glavnih medijih nikoli večjih turbulenc.CK in partijski komesarji so učinkovito urejali "svobodo" govora in pisanja, Novinarji so imeli vso pravico pisati po boljševiški direktivi. Mimogrede, je sindikat urejal ozimnice in svinjske polovice, Pa to.