"Plače v javnem sektorju bi morali še znižati"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Gospodarstveniki ocenjujejo, da bi morali obstoječo maso plač v javnem sektorju celo znižati za 550 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Uresničitev zahtev sindikatov javnega sektorja v višini milijarde evrov bi imela dolgoročne posledice, ki bi še dolgo časa bremenile celotno družbo, opozarjajo na GZS.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup je na današnji novinarski konferenci dejal, da, "nerealne zahteve" javnega sektorja spremljajo z zaskrbljenostjo. Njihova uresničitev bi po ocenah zbornice namreč povzročila, da bo Slovenija v prihodnjih letih namesto gospodarske rasti "stala na mestu" in plačevala za "pretekle neupravičene obveze".

Slovenija po Gorjupovih besedah za plače v javnem sektorju že sedaj namenja 11 odstotkov BDP, kar je za odstotno točko več od povprečja EU. Da bi bili na evropskem povprečju, bi morali obstoječo maso plač celo znižati za 550 milijonov evrov.

Stavka Stavkajoči so šli na cesto

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je ob tem poudarila, da zahteve javnega sektorja niso utemeljene na dvigu kakovosti storitev za državljane. Učinkovitost javnega sektorja je namreč v desetletju kljub višjim plačam in višji zaposlenosti padla za tri odstotke.

Učinkovitost je padla

Med drugim je navedla predolge čakalne vrste v zdravstvu, še vedno prisotno "birokratsko prenormiranost države" in dolgotrajne postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja, na katerega je bilo treba lani čakati 43 dni dlje kot pred desetletjem.

Stavka Šole in vrtci bodo 14. zaprti. A morda tudi naslednji dan!

Tudi ona je opozorila na negativne posledice uresničitve sindikalne zahteve. "Milijardo evrov, ki jih zahteva sindikat javnega sektorja, se lahko pretopi v tisoč evrov manj za vsakega zaposlenega, če bi se na ta račun zvišala dohodnina. To lahko pomeni tudi milijardo evrov manj za investicije v šole, ceste, obnovo mostov. Ali pa lahko pomeni 35.000 zaposlenih v javnem sektorju manj, če se ohrani sedanja masa plač, spremenijo pa plačna razmerja med posameznimi skupinami," je opozorila.

Dvig plač bi bil po njenih besedah upravičen, ko bi se kakovost storitve toliko dvignila, da lahko upraviči določen dvig. "Najverjetneje pa se morajo najprej toliko okrepiti plače v zasebnem sektorju, saj to ustvarja pritok sredstev v proračun in s tem omogoča tudi dvig plač v javnem sektorju," je dejala.

Slovenija "Medicinske sestre hodijo z vročino v službo"

Pisali Cerarju

GZS, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje Manager, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in Slovensko-nemška gospodarska zbornica so tako danes na premierja Cerarja naslovili skupno pismo, v katerem so ga pozvali, naj vlada v pogajanjih ne popusti "v veliki večini populističnim zahtevam javnega sektorja".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

 • dd
  03:56 9. Februar 2018.

  Znižati predvsem zdravnikom in učiteljem. Pravično bi jih bilo plačevati po učinku-uspehu.

 • 11:32 7. Februar 2018.

  vsi na vladi bi morali biti na minimalcu ,bi bil bencin občutno cenejši itd,ker bi se preklemano trudili za boljši ...

 • 23:56 5. Februar 2018.

  masa plač v JS bi morala biti določena, ce se mnozijo kot podgane, naj si to maso delijo in ne ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.