Plačljivi programi tudi na sprejemnikih s TV anteno

Foto: Žurnal24 main Scena 24.04.12, televizija, pilot, foto: shutterstock Foto: Boštjan Tacol slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa Foto: Saša Despot televizija
Vsi, ki televizijo spremljate prek antene, boste že čez nekaj mesecev imeli na voljo nove programe, za katere boste morali plačati.
Oglej si celoten članek

Kakšnih 15 odstotkov gospodinjstev je še takšnih, kamor televizijski signal prihaja prek anten.

Po tem, ko so signal prek multipleksa C prenehali oddajati Pop TV, Kanal A in Planet TV, so se na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) odločili, da proste kapacitete ponudijo za plačljive vsebine.

Plačljiva Pop TV in Kanal A Že prva podražitev zaradi plačljivih programov Pop TV in Kanal A

Foto: Anže Petkovšek pop tv Akos je zato konec oktobra izdal odločbo, da mora RTV Slovenija, ki upravlja z multipleksom C (prek katerega zdaj oddajajo programi TV 3 medias, Golica TV, Gold TV, Nova 24 TV in TV Nakupi), del pasovne širine nameniti za plačljive programe.

Prostora za 12 plačljivih programov

Predvidoma spomladi prihodnje leto naj bi ideja zaživela. Gledalci naj bi imeli možnost izbirati med 12 plačljivimi programi.

"Na omrežju multipleks C ne potrebujemo nobenih sprememb oziroma nadgradenj, ki bi omogočile novo storitev," pojasnjujejo na RTV Slovenija, ki bo prenos plačljivih programov na prostem delu multipleksa omogočil.

Foto: Žurnal24 main RTV Slovenija "Konkretna izvedba je odvisna od operaterja multipleksa in potencialnih ponudnikov storitve plačljive TV," na vprašanje, kako bo naročanje na te programe izgledalo v praksi, odgovarjajo na Akosu.

Storitev bi lahko RTV Slovenija ponudila v sodelovanju z enim od obstoječih ponudnikov televizijskih paketov v Sloveniji, pri čemer bi RTV Slovenija skrbela za oddajanje in kodiranje oziroma multipleksiranje, partner pa bi se ukvarjal s strankami in pravicami za programe.

Razkrivamo Takšen bo račun za Pop TV in Kanal A

Trženje in zaračunavanje storitev naročnikom bo torej v domeni zunanjega izvajalca. Kakšne bodo cene in kdo bo ponudnik te storitve, se še ne ve, saj se razpis za zainteresirane ponudnike še ni zaključil.

Na RTV Slovenija pa pojasnjujejo, da bo naročnik za gledanje teh programov potreboval poseben DVB-T dekoder, ki ga bo dobil od izbranega ponudnika.

Povsem mogoče je, da se bodo na multipleks C v plačljivi obliki spet vrnili tudi Kanal A, Pop TV in Planet TV.

david.jug@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 22:39 4. December 2017.

    Če bi RTV SLO preko dekoderjev na MUX-C nudila 12 programov za prb. ceno 10€/mes., bi cene ostalih paketov s …

  • 13:16 4. December 2017.

    Aja saj res, pop TV/kanal A sta postala plačljiva, toliko gledam TV, da sem čisto pozabil, da sta plačljiva, se …

  • 11:41 4. December 2017.

    Toraj sploh ni več razloga,da bi plačevali RTV naročnino!! Vse programe naj ponudijo in potrošniki si naj izberejo kaj bodo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.