Reševanje blokade v DZ: Vrnitev Počivalška med poslance?

Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Po tem, ko v koaliciji včeraj ni uspelo zbrati potrebnih 46 glasov za odstavitev Igorja Zorčiča, v največji koalicijski stranki napovedujejo, da bodo blokado v parlamentu skušali nekako razrešiti.
Oglej si celoten članek

Na včerajšnjem glasovanju o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je izstopil iz poslanske skupine SMC, na katem koalicija ni zbrala potrebnih 46 glasov, se predsednik vlade Janez Janša, ki je sicer na družbenih omrežjih zelo aktiven, še ni odzval. 

Za ključne odločitve veliko več usklajevanja

Po tem, ko koaliciji ni uspelo odstaviti Zorčiča, je vlada Janeza Janše tudi v praksi postala manjšinska. Pri ključnih odločitvah, za katere je potrebnih 46 glasov, to pomeni ogromno usklajevanja. V preteklih mandatih manšinskih vlad, nazadnje smo tak razplet videli pri vladi Marjana Šarca, je to vodilo v razpad koalicije in bodisi oblikovanje nove vlade ali predčasne volitve. 

Gorenak: Blokado v DZ bomo rešili v nekaj dneh

Čeprav v SDS poudarjajo, da so na volitve pripravljeni bolje, kot katera koli druga stranka pa Janez Janša ne bo ponudil odstopa oziroma predlagal razprave in glasovanja o svoji zaupnici v državnem zboru.

Kot je napovedal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, bodo zadevo preučili, pogledali, kje je zmanjkalo in vložili nov predlog razrešitve predsednika državnega zbora. Vinko Gorenak, državni sekretar za koordinacijo med vlado in parlamentom v kabinetu premiera pravi, da bo blokado pri delu DZ treba nekako razrešiti in da bodo to storili že v nekaj dneh.


Počivalšek predsednik državnega zbora?

Najlažja možnost bi bila zamenjava ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in njegova vrnitev med poslance. S tem bi državni zbor moral zapustiti njegov nadomestni poslanec Gregor Židan, ki je izstopil iz poslanske skupine SMC in se pridružil poslancem SD. Opozicija bi tako izgubila en glas, Zdravko Počivalšek pa bi postal predsednik parlamenta. 

Počivalšek skical svet IO stranke: "Negotova situacija terja premišljene poteze"

Vprašanje je, ali se bo Počivalšek tudi v tem primeru podredil Janezu Janši, saj je Počivalšek veliko bolj kot kot človek vodenja človek operative. 
"Na predvečer lockdowna je gospodarstvo in Slovenija v ranljivem položaju. Ta negotova situacija terja premišljene poteze. Sklical bom izvršni odbor stranke SMC za razpravo o možnih scenarijih. Odločili bomo, kako naprej," je na twitterju zapisal minister za gospodarstvo. 

Opozicija: Čas je za predčasne volitve

Precej več odzivov je na strani opozicije, kjer so prepričani, da koalicija v državnem zboru nima več večine. "Čas je, da predamo glasovanje v roke ljudstva na volitvah!" pravi Marjan Šarec. 

"Manjšinski vladi nocoj niso pomagali niti njegovi preplačani ceniki, vseh Janša ne more kupiti! Politični dinozaver bo še opletal z repom, ampak smo na začetku konca. Vsak dostojanstveni in pokončni predsednik vlade bi zmogel zbrati pogum in odstopiti, a od njega tega poguma pričakovati ni," pa je zapisal Damir Črnčec, nekdanji državni sekretar v vladi Marjana Šarca. 

Naslednje preštevanje glasov v državnem zboru bo ob razpravi o ustavni obtožbi, v kateri opozicija Janšo obtožuje opustitve dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv, uničevanje STA in poseganje v tožilstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 55

  • 10:37 1. April 2021.

    Tudi Zorčić bi moral vedeti da politična higiena ob njegovem prestopu zahteva odstop iz mesta predsednika DZ

  • 09:56 1. April 2021.

    Who plumes Janez Janša :)

  • 09:51 1. April 2021.

    jest bi pa takole dejal. ne bom hodil do izgona adama in eve iz raja, amapk na zadnjih volitvah je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.