Slovenija
22026 ogledov

Janša nima več večine, to se je zgodilo na glasovanju

Vlada Janez Janša Vlada RS
"Mislim, da razlog, ki je naveden, ne sme in ne more biti razlog za razrešitev predsednika Državnega zbora. Koalicija, kot smo jo poznali leta 2020, ni več," je pred glasovanjem dejal Zorčič.

Na današnjem glasovanju o novem predsedniku Državnega zbora se je izkazalo, da vlada Janeza Janše vendarle nima dovolj podpore, da zamenja Igorja Zorčiča, ki je medtem že zapustil stranko SMC in bo z Janjo Sluga, Branislavom Rajićem in Jurijem Lepom deloval v novi poslanski skupini. Za je glasovalo 45 poslancev, proti nihče, dve glasovnici sta bili neveljavni.

Poslanci Sluga, Zorčič, Rajič in Lep Odhod iz SMC in DeSUS Slovenija Štirje poslanci v novi poslanski skupini

Predlog je predložila skupina 38 poslancev, Danijel Krivec, prvopodpisani poslanec k predlogu o zamenjavi predsednika DZ, je dejal, da je bil Zorčič sprejet ob oblikovanju vlade, a se je kasneje spremenila sestava poslanske skupine SMC. Ker ne bo več deloval znotraj koalicije, predlagajo zamenjavo.

Zorčič pa je ob tem priznal, da je bilo opravljanje funkcije zahtevno, polno izzivov, "tudi glede na ukrepe, ki so stopnjevali družbeno napetost". Kot je poudaril, pa je državni zbor hiša besede. Ocenil je, da so opravili dobro in kvalitetno delo, primerljivo z drugimi parlamenti po svetu. Še posebej je ponosen na delo, ki je potekalo ob rednem delu, recimo na posodobitev poslovnika, na sprejetje etičnega kodeksa ...

"Mislim, da razlog, ki je naveden, ne sme in ne more biti razlog za razrešitev predsednika Državnega zbora. Koalicija, kot smo jo poznali leta 2020, ni več," je pred glasovanjem dejal vidno razburjeni Zorčič. "Zavedati se moramo, da koalicija, kakršno smo imeli leta 2020, ne obstaja več. Da ene stranke, ki je podpisala koalicijsko pogodbo, DeSUS, v koaliciji ni več. Da ena stranka premore le še pol toliko poslancev, kot jih je premogla leta 2020. In da imamo tudi v vladi ministre, ki niso člani koalicijskih partneric," je naštel.

Zmotilo ga je tudi, da je podpredsednik vlade napovedal, kdo bo novi predsednik Državnega zbora. Razlogov za izstop iz vlade je več, je povedal, med drugim pa so povezani z nespoštovanjem zakonov s strani vlade, odnosa do STA ...

Z motorno žago nad vrata

Med glasovanjem pa je prišlo do incidenta pred Državnim zborom, saj je moški z motorno žago skušal uničiti vrata. Videoposnetek je na Twitterju delil novinar 24 UR, ki je ob tem pripisal, da je moškega jezilo zapiranje države, da pa ga je policija takoj aretirala in nihče ni bil poškodovan.

Državni zbor Slovenija Moški nad vrata Državnega zbora kar z motorno žago

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Avatar Lion007
    Lion007 10:30 05.april 2021.

    Vlada dela odlično. Janšek, kar tako dalje. Zapiraj ljudstvo. Meni je odlično. 👍👍👍👍👍

  • kvasetotidogajamona 06:25 31.marec 2021.

    kaj čudovito krasno jebem vam mater gnjili ljudje doma ceu čas in ti pišete bravo enemu ki je to naredu namesto da gremo se vsi cela slovenija zbrat in pred parlament,,,, ampak ne vi imate otroke in vas je strah ...prikaži več in glumite in upate na boljše a se ne zavedate da je to tretja svetovna vojna genocid..... pizda vam materna slepa crknite golazen človeška...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:02 31.marec 2021.

    Kaj mislite, da je pa z kužkom? Drugače pa upam, da za tem fantom prihaja val vseh valov in odnese Janeza & co na smetišče zgodovine ali pa še bolje direkt na Dob. Pa kar z avtobus naj pridejo pred ...prikaži več parlament po njih. Tako zelo sem skromna z željami, ena pa se mi vsake toliko lahko uresniči, a ne?