Slovenija
5405 ogledov

Janja Sluga o tem, kaj je bila kaplja čez rob

Janja Sluga Saša Despot
Janja Sluga svoje delo nadaljuje izven stranke SMC, saj ta ni več stranka, kakršna je bila. Trije poslanci, ki so zapustili SMC, se povezujejo z Jurijem Lepom, ki je izstopil iz stranke DeSUS.

Stranko SMC so zapustili trije poslanci, Janja Sluga, Branimir Rajić in Igor Zorčič. Omenjena trojica bo z nekdanjim poslancem DeSUS Jurijem Lepom ustanovila poslansko skupino nepovezanih poslancev. 

Janja Sluga je v oddaji Studio City dejala, da je bila kaplja čez rob za njen odhod delovanje stranke SMC, ki ni bilo takšno, za kakršno so se dogovorili ob vstopu v koalicijo. Po njenih besedah je postajalo čedalje bolj jasno, da se stranka odmika od liberalizma, notranje demokracije. "Vse bolj je zadeva postajala avtoritarna, vodena iz enega centra s strani enega človeka." 

Po krizni seji Slovenija Realno brez treh poslancev, to jim sporoča Počivalšek

Dogajanja znotraj stranke SMC so eskalirala na prvem delu zadnjega sveta stranke, kjer je, kot pravi Janja Sluga, sama odprto povedala, kje vidi težave, povezane s prihodnostjo stranke. Pri tem je dejala, da gre za "dobesedno ugrabitev stranke, premikanje proti desni". Stranka naj bi delovala na avtoritaren način, kjer so v naprej predlagani sklepi, na katere ni mogoče vplivati. 

Jurij Lep | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Jurij Lep je dejal, da je DeSUS šel v koalicijo s stranko SDS, ker so tako odločili organi stranke. Ko je bila stranka v koaliciji, so se organi stranke odločili za odhod v opozicijo. "Jaz sem to upošteval in se dejansko začel obnašati kot opozicija, medtem ko so moji kolegi iz našel poslanske skupine ostali kot del koalicije in se tako obnašali. Zato smo se mi tudi razšli," je pojasnil. 

Predčasnih volitev ne pričakujejo

Janja Sluga meni, da je treba delati na zelo širokem povezovanju na sredini in da bi se morale liberalne stranke formalno združiti. Njeno stališče je, da nikakor ni dobro nenehno vzpostavljati novih strank z recikliranimi, novimi obrazi. Iskanje nekega udarnega imena, ki bo peljalo novo stranko na volitve, tudi po mnenju Lepa ni rešitev. 

"Znotraj te koalicije posamezniki in stranke dejansko nimajo nobene moči. To je takšen avtokratski način vladanja, ko izgubiš voljo in željo, da bi sploh sodeloval. To je problem znotraj te koalicije," meni Lep.  

Sluga predčasnih volitev ne pričakuje, ker bo po njenem mnenju "želja po predsedovanju prevladala, poleg tega smo videli ob vseh zadnjih glasovanjih, da obstajajo neki sporazumi z nekimi poslanskimi skupinami, ki v določenih trenutkih priskočijo koaliciji na pomoč".

Janja Sluga Spori v SMC Slovenija "Ne vidim smisla sodelovati v taki predstavi"

"Ne sme se dovoliti, da bi predsednik vlade lastnoročno vodil tudi parlament"

Janja Sluga se je odzvala tudi na poskus zamenjave Igorja Zorčiča na mestu predsednika državnega zbora: "Zelo jasno in iskreno je treba povedati neke stvari. Parlament je zakonodajna veja oblasti, ki bi morala biti avtonomna in samostojna. Kolega Zorčič se je zelo uspešno upiral poskusom posegov predsednika vlade v to, da bi tudi on lastnoročno vodil parlament. Kolega Zorčič to zelo dobro ve in si tega ni dovolil. Jaz mislim, da je že to zelo povedno, da je podpredsednik vlade na televiziji z gotovostjo trdil, kdo bo naslednji predsednik državnega zbora. Tukaj je treba biti zelo previden in si ne dovoliti vmešavanja ene veje oblasti v drugo, predvsem pa ne dovoliti, da bi predsednik vlade lastnoročno vodil tudi parlament."

Lep meni, da Horvat nima podpore 46 poslancev. "Če pa jih bo dobil, jih bo, ker bo dal glas nekdo, ki ga po nekih navadah ne bi smel dati. Upam, da bo dobil manj kot 46 glasov," je o podpori Horvatu dejal Lep. 

Jurij Lep Slovenija Izstopa iz poslanske skupine, da bo imel čisto vest

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • 2e2bc3a60cd4c4127e8b9a32577e5e5fa6196e22 14:44 30.marec 2021.

    Janja Sluga naj spoka,svoje usluge naj prodaja raje na tržnici.... .Toliko,da ne trga od ust poštenim in kreativnim davkoplačevalcem.

  • Avatar Leon
    Leon 12:54 30.marec 2021.

    Janja Sluga dolgi časa si potrebovala ,da si spoznala kaj mislijo tvoji volivci . To bos spoznala na naslednjih volitvah .

  • miškolin 09:29 30.marec 2021.

    A svojega priležnika Janija M. intelegentnega pa ni nič omenila??