Slovenija
2427 ogledov

"Ne vidim smisla sodelovati v taki predstavi"

Janja Sluga Saša Despot
Sluga in Zorčič se ne bosta udeležila seje sveta SMC; opozarjata na nedogovorjene odločitve o povezovanju.

Vodja poslancev SMC Janja Sluga in podpredsednik SMC Igor Zorčič se ne bosta udeležila današnje seje sveta SMC. Po oceni Zorčiča bo seja le predstava za javnost. Tudi Sluga pri "taki predstavi" ne želi sodelovati. Za STA sta opozorila na odločitve v ozadju, za povezovanje oz. sodelovanje SMC in imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja.

Kot je za STA navedla Sluga, je bila zadnja seja sveta SMC vodena predstava, "v ozadju pa se mimo vseh odločitev sveta, članov stranke in brez opravljene razprave že dogajajo povezovanja". Zelo povedno je po njenih ocenah tudi imenovanje Čuša, "ki celo hodi na strankarske dogodke", za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

interpelacija Zdravko Počivalšek konec SMC? Slovenija SMC na robu razpada, še ta teden naj bi se poslovili kar trije poslanci

"Na to sem na seji sveta opozarjala in točno to se sedaj dogaja. Zato ne vidim nobenega smisla sodelovati pri taki predstavi," je dodala Sluga v pojasnilu na vprašanje STA, ali se bo udeležila današnje seje sveta, ki se bo začela ob 17. uri.

Po navedbah Zorčiča se je Počivalšek, ne da bi kogarkoli v stranki obvestil, in mimo statuta že dogovoril za sodelovanje z drugo stranko in na ministrstvu na zaupanje zaposlil njenega predsednika Čuša. Čuš je sicer predsednik stranke Zeleni Slovenije. Ta seja sveta bo torej samo predstava za javnost, je svojo neudeležbo na seji utemeljil Zorčič.

Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek še nikoli ni šel tako na nož z Janšo

Medtem pa Sluga in Zorčič ne odgovarjata na vprašanje, o katerem se zadnje dni glasno ugiba, ali nameravata zapustiti stranko in njeno poslansko skupino. Ob njiju se omenja tudi poslanca Branislava Rajića, ki pa danes za STA ni dosegljiv za odgovor, ali se bo udeležil seje sveta in ali razmišlja o odhodu iz poslanske skupine.

Kritično tudi glede Simonitija

Pomenljivo je tudi kritično stališče Sluge in Rajića glede ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki se je danes zagovarjal na interpelaciji. Zorčič, Sluga in Rajić so interpelacijo podprli, predsednik stranke SMC pa se je na to odzval z besedami, da se bodo morali odločiti, kako naprej, saj sedeti na dveh stolih ni možno. 

Dodal je, da ga žalosti tudi odločitev, da sta Zorčič in Sluga preko medijev povedala, da se ne bosta udeležile seje sveta stranke. 

Pri tem gre po Počivalškovih ocenah za nespoštovanje organov stranke, in ne za nespoštovanje njega ali pa članov sveta. "Razumem na nek način razočaranje, ker za svoja stališča v svetu stranke nimata podpore. Na drugi strani pa bi si želel, da bi vsa odprta vprašanja prediskutirali na organih stranke," je ocenil.

Zdravko Počivalšek Preiskava Slovenija Počivalškov telefon poslali v Nemčijo na odklepanje

Poslanec Jurij Lep, ki je že napovedal izstop iz poslanske skupine DeSUS, je sicer v sredo potrdil, da se s Slugo pogovarja o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Potem ko je svet SMC pred dvema tednoma razpravljal o delovanju koalicije in položaju predsednika Počivalška, bo danes govoril o prenovi SMC in pripravah na volitve. Na prejšnji seji so sklenili, da nadaljujejo s konstruktivnim delom v vladi s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo, Počivalška pa zadolžili za prenovo stranke. Zorčič, Sluga in Rajič sklepa tedaj niso podprli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:28 25.marec 2021.

    Joj, kje sta bila te dva, ko ju je narod potreboval? Čakala kaj lahko še potegneta od desne vlade? Pred enim mesecem je bilo v naši državici popolnoma enako stanje kot danes. Torej poraja se vprašanje, kaj za boga svetega ...prikaži več se je dogajalo v stranki in v vladi, da sta spremenila mišljenje.

  • blayo 21:24 25.marec 2021.

    Oh, pa še kako je možno sedeti na dveh stolih. Tudi na več kot dveh! To sam še najbolje ve, samo ne vem, zakaj tega ne upa priznati...

  • Albatroz 21:16 25.marec 2021.

    Lepo bi bilo če bi Počivalšel vzel kakšno knjigo o svobodi v roke in jo prebral, je lepo razloženo da vse eno v kateri skupini si imaš svobodno voljo ki naj temelji na osebni vesti.