Slovenija
1232 ogledov

Počivalškov telefon poslali v Nemčijo na odklepanje

Zdravko Počivalšek Tamino Petelinšek/STA
Storitev je stala več kot dva tisoč evrov.

Televizija POP TV je v nedeljo razkrila, da je morala Policija zaseženi mobilni telefon gospodarskega ministra Zdravka Počivalška poslati na odklepanje v Nemčijo in za to storitev plačati več kot dva tisoč evrov, ker minister preiskovalcem ni omogočil dostopa do telefona. 

"Če bi me poklicali na pogovor, bi jim telefon tudi odklenil, saj ničesar ne skrivam," je zanikal Počivalšek. A po informacijah novinarjev POP TV to ne drži - ker ni sodeloval, so se neuradno vsi šefi na policiji in Nacionalnem preiskovalnem uradu strinjali, da telefon pošljejo na odklepanje v Nemčijo. 

interpelacija Zdravko Počivalšek konec SMC? Slovenija SMC na robu razpada, še ta teden naj bi se poslovili kar trije poslanci Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek še nikoli ni šel tako na nož z Janšo

"Zagotovo vsi ti ljudje ne bi spregledali, če ministra nihče ne bi pozval k odklepanju telefona," ugotavljajo novinarji in naštevajo vodjo Nacionalnega preiskovalnega urada Petro Grah Lazar, šefa Uprave kriminalistične policije Vojka Urbasa, nekdanjega prvega moža slovenske Policije Andreja Juriča ter tožilce specializiranega državnega tožilstva.

Maske | Avtor: Facebook Facebook

Drago Menegalija z Generalne policijske uprave pojasnjuje, da osumljence kaznivih dejanj, ki jim kriminalisti v hišnih preiskavah zasežejo telefone in druge elektronske naprave ter jih zapečatijo, povabijo na odpečatenje, ki se ga osumljenci običajno udeležijo skupaj z odvetniki. 

Ljubljana slovenija Popotnik Nova finančna injekcija za turizem: To pripravljajo na Počivalškovem ministrstvu

Policija ima na leto približno deset primerov, ko ji sami ne uspe izvesti postopka zavarovanja podatkov na zaseženih napravah in za pomoč prosi zunanje izvajalce. Cena je odvisna od tipa telefona in vrste storitve, povprečno pa znaša približno dva tisoč evrov.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • jakec1575 15:08 24.marec 2021.

    gre za odklepanje tudi aplikacij ne samo telefona. pa pridobitev izbrisanih sporocil, ce se da itd.

  • LetherHossen 14:00 24.marec 2021.

    A ni rekel, da popolnoma sodeluje z organi pregona? Ok, po drugi strani ga pa razumem, mogoče je bil naročen na Red Tube ...

  • Ender3 13:26 24.marec 2021.

    Tale bademaister nas veliko stane, kaj šele bo, ko bo upam, pristal na Dobu. Odgovornost in poštenje so nekaterim, španska vas.