Slovenija
6579 ogledov

Razklanost znotraj SMC, po Slugi pa danes brutalno udaril še Janša

interpelacija Zdravko Počivalšek Saša Despot
Počivalšek ni bil konkreten v komentarju današnjega odgovora premierja Janeza Janše na poslansko vprašanje Sluge, ko je ta ocenila, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje skomunicirati. Janša je namreč odgovoril, da "je malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo.

Prizadeval si bo, da bo v stranki ostal ves njen potencial

Prvak SMC Zdravko Počivalšek se je ob kritičnih stališčih poslancev SMC Janje Sluga in Igorja Zorčiča danes v DZ izognil neposrednemu odgovoru o enotnosti in njuni vlogi v poslanski skupini. Kot pravi, si je in si bo prizadeval, da v SMC ostane ves njen potencial. O zadevah, ki jih delijo, se bodo pogovorili in se odločili, kako dalje, je dejal.

Na vprašanje, ali bi bila velika škoda za SMC, če bi jo zapustila podpredsednik stranke Zorčič in vodja poslanske skupine Sluga, je Počivalšek v današnji izjavi ob robu seje DZ odgovoril: "Kaj bi bilo, če bi bilo, danes ne moremo govoriti. Jaz sem si, si prizadevam in si tudi bom, da bo v stranki ostal ves njen potencial."

Zorčič se bo odločal, ali bo sploh še ostal v stranki

Zorčič je sicer v nedeljo zvečer na RTV Slovenija ocenil, da SMC ne igra vloge, za katero so se dogovorili ob vstopu v koalicijo. Kot je dejal, bo verjetno tudi sam moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki.

"Imeli smo kar nekaj poglobljenih diskusij in jih bomo imeli še nekaj. Dejstvo je, da kot liberalci in tudi v konkretnem primeru nimamo o vseh zadevah istih stališč, ampak na koncu se poenotimo," je na Zorčičeva stališča danes odgovoril Počivalšek. Po njegovih navedbah so že dokazali, da znajo strniti sile in zgodbo uspešno peljati naprej.

Izognil se je tudi neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali sta Sluga in Zorčič trdna v poslanski skupini SMC ali z eno nogo že drugje. "Vse zadeve, ki nas delijo, bomo prediskutirali. Na koncu se bomo skupaj odločili, kako bomo šli dalje," je dejal.

Že dalj časa se sicer ugiba, da si želi Počivalšek zamenjave vodstva v poslanski skupini. Danes je glede tega dejal, da bodo za to, kako bo stranka delovala v prihodnje, našli rešitev. Na to temo po njegovih navedbah potekajo pogovori organov stranke.

Napovedal je še, da bodo poslanci SMC proti interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, o kateri bo DZ razpravljal v sredo. Spomnil je, da so del koalicije. Ali bodo poslanci SMC o tem enotni, pa bodo po Počivalškovih besedah videli.

Janša: Malo mimo je poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo

Obenem ni bil konkreten v komentarju današnjega odgovora premierja Janeza Janše na poslansko vprašanje Sluge, ko je ta ocenila, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje skomunicirati. Janša je namreč odgovoril, da "je malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo.

"SMC je stranka centra, trudimo se biti povezovalni. Imamo veliko moč, ki jo bomo realizirali tudi na naslednjih volitvah," je dejal prvak SMC. Dodal je, da imajo pa veliko "prišepetovalcev, ki pač vedo, v katero smer bi morali iti".

Tudi v tej vladi je po njegovih besedah vloga SMC povezovalna in so osredotočeni na realizacijo koalicijske pogodbe. Ponovno je napovedal, da bodo naredili vse za to, da povežejo liberalni center. Tiste, ki so pripravljeni delati za dobrobit Slovenije, vidijo kot partnerje pri bodočem političnem delu. Glede povezovanja s konkretnimi strankami, denimo z novo stranko Naša dežela, pa ni želel špekulirati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • leonardo 07:04 23.marec 2021.

    Od tako samozadostnega in kao prvega v Sloveniji bi pričakoval vsaj osnove lepega vedenja. Verjetno še nikoli ni slišal, da obstaja tudi knjiga o lepem vedenju. Naj malo tvitne, pa bo seznanjen o tem.

  • 2e2bc3a60cd4c4127e8b9a32577e5e5fa6196e22 21:52 22.marec 2021.

    Janša je zakon....,tole kurbo črno bi blo treba fentat že v štartu... .😂😂😂

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:47 22.marec 2021.

    A zdaj se je baba odločila, da ona ne bi več Zdravkota, pa Janeza. Da bi mal solirala po svoje. A ni mogla tega naredit, ko smo to res potrebovali.