Svet
54094 ogledov

Nemški časnik udaril po Janši, kot še nihče doslej

Janez Janša Vlada RS
"Razklana, skrajno polarizirana država, ki se opoteka pod agresivno retoriko in radikalnim pristopom moža, ki ga nekateri označujejo kot izkušeno 'politično žival' s solidno podporo, drugi pa kot brezobzirnega narcisa s preganjavico."

Slovenija je, odkar je vodenje vlade tretjič prevzel desnonacionalno usmerjeni Janez Janša, postala problem EU, piše nemški časnik Süddeutsche Zeitung. Ne le zato, ker se je skozi pandemijo covida-19 po sicer dobrem začetku precej slabo prebila, ampak predvsem zaradi očitka Janši, da kopira svojega vzornika Viktorja Orbana in ubira "madžarsko pot".

"Razklana, skrajno polarizirana država"

"Pritisk na kulturo in medije, civilno družbo in pravosodje se stalno stopnjuje. Potovanje v Slovenijo ter pogovori s politiki, umetniki, novinarji in znanstveniki kažejo na vse to - in še več: razklana, skrajno polarizirana država, ki se opoteka pod agresivno retoriko in radikalnim pristopom moža, ki ga nekateri označujejo kot izkušeno 'politično žival' s solidno podoro, drugi pa kot brezobzirnega narcisa s preganjavico," piše avtorica članka Cathrin Kahlweit.

Kot nadaljuje, mednarodni mediji o majhni Sloveniji vse pogosteje negativno poročajo. Mednarodne novinarske organizacije obenem opozarjajo na napadanje in finančno izčrpavanje javnih RTV in STA ter istočasno gradnjo desnega medijskega imperija s pomočjo milijonov evrov iz Madžarske. Ostri opomini prihajajo tudi s strani Evropske komisije.

Prošnjo za intervju so zavrnili

Novinarka v članku med drugim omenja spletno stran STA, na kateri se po novem šteje, koliko dni ta že čaka na plačilo vlade za opravljeno javno službo, ter navaja izjave umetniškega vodje Slovenskega mladinskega gledališča Gorana Injaca, zdaj že nekdanjih direktoric Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Javne agencije za knjigo, Kaje Širok in Renate Zamida, ter vodij SD Tanje Fajon in LMŠ Marjana Šarca.

Prošnjo Süddeutsche Zeitunga za intervju s premirjem so medtem zavrnili. Kahlweitova zato v članku navaja njegove siceršnje odgovore na kritike, da gre za zavajanje skrajne levice in laži, ter izjave o "politično s strani levice infiltriranemu aparatu", "prikritih komunističnih navezah", ki prepredajo javno življenje ter "globoki državi" v Sloveniji. Obenem ocenjuje, da za temi "obsesivno zvenečimi" besedami in aktualnim kulturnim bojem vsaj delno stoji še vedno nerazrešen spor glede slovenske polpretekle zgodovine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 46
  • lado47 09:04 10.april 2021.

    Vedno bolj spoznavno,kam vse vodijo lovke kula.Ti lažnivci in nasprotniki jj so pripravljeni se še s hitlerjem povezati,samo da pridejo na nazaj oblast.Kdo je ta nemška novinarka,da lahko govori o slo,ki je sploh ne pozna,vprašanje,če jo na zemljevidu sploh najde,mislim,pa da ne.

  • ginko 23:12 03.april 2021.

    Vse po starem 75 let. Tako je bilo delo starih udbašev, danes to dela njihov vzgojen podmladek tako doma kot v tujini. Blatenje lastne UKRADENE države, prav od te komunajzarske mafije.

  • bojovi 13:23 20.marec 2021.

    Ivan dubu po p... xD . Meh vse je treba poslat nekam, leve in desne.

Sorodne novice