Slovenija
2049 ogledov

Realno brez treh poslancev, to jim sporoča Počivalšek

Kot je dejal prvak SMC Zdravko Počivalšek, gre SMC naprej, z njimi pa so lahko tisti, ki so na ladji. "Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal.

Svet SMC je danes razpravljal o programski prenovi, usmeritvah do volitev in povezovanju stranke, govorili pa so tudi o poslancih SMC Janji Sluga, Igorju Zorčiču in Branislavu Rajiću. Kot je dejal prvak SMC Zdravko Počivalšek, gre SMC naprej, z njimi pa so lahko tisti, ki so na ladji. "Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal.z

Svet SMC je danes zaključil sejo, ki so jo začeli pred dvema tednoma. Skozi razpravo je Počivalšek dobil kar nekaj sugestij, kako nadgraditi načrt, ki so ga pripravili v sekretariatu stranke. To bodo vnesli v program dela v naslednjem obdobju, je prvak SMC povedal v izjavi novinarjem po seji sveta.

Po njegovih besedah so ugotovili, da verjamejo v to, da bodo z bolj kolektivnim delom v vseh strukturah stranke, torej v poslanski skupini, ministrski ekipi, generalnem sekretariatu stranke in v lokalnih odborih, naredili tisto razliko, ki je po njegovem mnenju potrebna, da pokažejo nov obraz stranke.

O povezovanju in skupnem nastopu na volitvah

Danes so govorili tudi o povezovanju SMC. V vsakem primeru je po Počivalškovih besedah največ besed namenjenih združevanju liberalnega centra parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank. Sledi tudi povezovanje sorodnih strank za morebitni skupni nastop na volitvah, je napovedal. Ob tem je poudaril, da bo o vseh teh zadevah odločal svet stranke, po potrebi pa bodo za ta namen sklicali tudi kongres.

Na seji sicer pričakovano ni bilo treh poslancev, in sicer vodje poslanske skupine Janje Sluga, predsednika DZ in podpredsednika SMC Igorja Zorčiča in poslanca Branislava Rajića, o katerih se ugiba, da nameravajo zapustiti stranko in njeno poslansko skupino. Podprli so tudi interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija, Počivalšek pa je že ob prihodu na sejo sveta dejal, da se bodo ti trije poslanci morali odločiti, saj na dveh stolih ni možno sedeti.

O tem so izmenjali mnenja tudi na današnji seji sveta. "Enotni smo si, da bomo skupaj delali na tem, da s stranko na prihodnjih volitvah dosežemo čim boljši rezultat," je povedal Počivalšek. Zadeve, povezane s člani poslanske skupine, bo obravnavala poslanska skupina, je povedal Počivalšek in s tem odgovoril na vprašanje, ali torej danes niso sprejemali sklepov glede omenjenih treh poslancev.

SMC realno samo še pet poslancev

Na vprašanje, do kdaj pričakuje njihovo odločitev, je odgovoril, da je to njihova stvar in jih ne bodo čakali. "Odločili smo se, da gremo naprej. To bo SMC tudi naredila. Z nami pa so lahko tisti, ki so na ladji, ki jo poskušamo sami peljati naprej. Ne more pa nekdo biti pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal. Na vprašanje, ali ima stranka zdaj realno gledano pet poslancev, pa je odgovoril: "To bomo videli. Pustimo se presenetiti."

Sluga in Zorčič sta sicer Počivalšku danes v izjavi za STA, ko sta povedala, da se seje sveta ne bosta udeležila, očitala odločitve v ozadju za povezovanje oz. sodelovanje SMC in imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja. Čuš je predsednik stranke Zeleni Slovenije.

Počivalšek odgovarja, da dogovorov v ozadju ni, saj bo o tem, s kom se bodo povezovali, odločali organi stranke. Avtonomija vsakega ministra v vseh vladah pa po njegovih besedah je, da si državne sekretarje izbira sam. To je storil tudi sam "zaradi vsebin, ki jih je treba na našem ministrstvu nasloviti, posebej v povezavi z evropskimi strukturnimi skladi, kjer so dolžni upoštevati zeleno, krožno in digitalno".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • leonardo 06:54 26.marec 2021.

    Čestitke pokončni drži teh treh. Jurša, ali se lahko pogledaš v ogledalo? Pravzaprav sem prav nad teboj najbolj razočaran, ker sem mislil, da si dec od fare.