Podatki kažejo spremembe v epidemiološki sliki regij

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Spremenila se je lestvica regij glede na 14- in 7-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev.
Oglej si celoten članek

Ob 2041 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 634 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bilo pozitivnih 31,1 odstotka opravljenih testov. S hitrimi testi so testirali 630 oseb in odkrili 110 okužb, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 17,5-odstoten. 

Covid-19 Slabi podatki: Število novih okužb ne pade, ampak celo raste

Spremembe so nastale v vrstnem redu regij glede na 14- in 7-dnevno incidenco, torej število okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 oz. sedmih dneh.

"Če pogledamo, kaj se je dogajalo z incidenco po Sloveniji, bomo ugotovili, da je vendarle podravski statistični regiji uspelo doseči boljši rezultat," je na tiskovni konferenci ob predstavitvi podatkov povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Podravska regija ima boljše podatke od povprečja Slovenije, s čimer se pridružuje štirim regijam z boljšo epidemiološko sliko. Najboljše je stanje v goriški, primorsko-notranjski in osrednje-slovenski regiji."

Foto: NIJZ 14-dnevna incidenca Podobno je stanje na grafu, ki prikazuje sedemdnevno incidenco o okužbah na sto tisoč prebivalcev. "Izstopa posavska regija, kjer se razmere ne popravljajo," je dejal Kacin. "Primorsko-notranjska regija je v boljšem položaju, predvsem zato, ker jim incidenca po izbruhih, ki so jih imeli nedavno, hitro pada." 

Foto: NIJZ 7-dnevna incidenca V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 1209 oseb, od tega 194 na oddelku za intenzivno nego. Na respiratorju se zdravi 141 oseb.

Nespodbudno Napoved IJS: Nakazuje se nekaj slabega. Kdaj bomo v oranžni fazi?

"Včeraj so v bolnišnice sprejeli 103 oseb, dan pred tem 114," je na tiskovni konferenci navedel Kacin. "Odpuščenih je bilo včeraj 38 oseb, skupaj čez vikend 67. Vseeno malo. Skupno število covid-19 pacientov v bolnišnicah je znašalo 1209, 36 več kot v soboto. Odpust se bo začel dogajati v ponedeljek, zato pričakujemo, da bo število oseb, ki se zdravijo v bolnišnicah, vendarle padlo. Velika razlika je zaradi velikega priliva in majhnega odpusta."

Foto: NIJZ Stanje v bolnišnicah Foto: NIJZ Stanje v bolnišnicah

V bolnišnicah je umrlo 30 oseb, v DSO-jih še dodatnih pet, skupaj torej 35.

Na novo se je v nedeljo okužilo 59 stanovalcev in osem zaposlenih v DSO, skupaj 67 oseb. V socialno-varstvenih zavodih so v nedeljo potrdili okužbo pri enem stanovalcu in enem zaposlenem. 

V soboto so potrdili 11 novih okužb pri stanovalcih in 11 zaposlenih v DSO, skupaj 22. V socialno-varstvenih zavodih so v soboto potrdili 11 novih okužb med uporabniki, medtem ko med zaposlenimi ni bilo novih okužb. 

V številnih zdravstvenih domovih je od danes mogoče brezplačno izvajanje hitrih testov, testiranja bodo lahko opravili tudi zaposleni v šolah in zavodih za učence s posebnimi potrebami. 

COVID-19 V SLO Od jutri testirajo tudi zdravstveni domovi, v Ljubljani bo potekalo v dvorani

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 15:49 5. Januar 2021.

    Kaco mrš damu s svojo faco. Mrš.

  • 19:31 4. Januar 2021.

    se strinjam glede previdnosti in nekaterih ukrepov... vendar za vsak nahod pa res ni potrebno iti na test. ostani doma, …

  • 19:15 4. Januar 2021.

    Vlada PADA! Po komentarjih in plusih sodec, smo ocitno ze vsi na isti strani in mamo poln kufer teh fasistov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.