Zdravje > Aktualno
89499 ogledov

Napoved IJS: Nakazuje se nekaj slabega. Kdaj bomo v oranžni fazi?

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Profimedia
Dokler ne bo precepljenih vsaj 200 tisoč ljudi, vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen. Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da dosledno upoštevamo ukrepe, saj bomo sicer imeli spet nevarno eksponentno rast epidemije z vsemi negativnimi posledicami.

Včeraj so bili po Sloveniji opravljeni 2.304 PCR testi, 661 je bilo pozitivnih, kar predstavlja skoraj 29 odstotkov. Medicinsko osebje je opravilo tudi 390 hitrih testov, 64 je bilo pozitivnih.

"Nakazuje se, da je epidemija začela spet rasti, kar bi znala biti že posledica druženja med prazniki. Več bo znanega v prihodnjih dneh," v najnovejši analizi ugotavljajo na Inštitutu Jožef Stefan ( IJS).

Naši strokovnjaki so tokrat ocenili, da smo z izvajanjem ukrepov uspeli spustiti reprodukcijsko število R na približno 1,0 - R sicer kaže, koliko ljudi okuži vsak okuženi. "Dokler ne bo precepljene (in imune) vsaj 10 % populacije (200.000+ ljudi), vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen, saj npr. 10% precepljenost pomeni le 10% manjši R kot sicer (npr. R=1,1 namesto R=1,2). Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da dosledno izvajamo proticovid ukrepe, saj bomo sicer imeli spet nevarno eksponentno rast epidemije z vsemi negativnimi posledicami," opozarjajo.

Ko bo vpliv precepljenosti zadosten, da bo možno v primeru ugodne epidemiološke slike ukrepe opazneje sproščati, dodajajo. Po njihovem so bo zaradi cepljenja predvidoma že čez kakšen mesec začel opazno zmanjševati pritisk na bolnice, "če bomo z ustreznim obnašanjem poskrbeli, da epidemija ne bo rastla, saj se cepi najprej rizično populacijo."

Na IJS so ocenili še datume sproščanja ukrepov po fazah, kot je znano, mora biti za prehod v posamezne barvaste faze izpolnjen vsaj eden od pogojev.

Kdaj bomo v oranžni fazi?

Vladni načrt za sproščanje ukrepov zajema pet faz, odvisno od števila okužb in hospitaliziranih. Podatek o številu okužb predstavlja sedemdnevno povprečje. 

Trenutno smo v rdeči fazi, spodaj pa je podana le oceno datuma prehoda v oranžno fazo, "saj bo nadaljnji potek epidemije odvisen od vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na širjenje okužbe in tako ni možno napovedati, kdaj bodo izpolnjeni kriteriji za ostale faze sproščanja ukrepov," so poudarili ob tem. 

 | Avtor: IJS IJS

Na inštitutu opozarjajo, da bo potek epidemije odvisen od obnašanja ljudi, zato so negotovosti ocen velike. "V napovedi je predpostavljeno, da je R zdaj približno 1,0 (trenutna ocena) in da se bo trenutni trend nadaljeval. Poskušali smo upoštevati tudi vpliv cepljenja rizičnih skupin. Če bomo uspeli z ustreznim obnašanjem upočasniti širjenje virusa, se bodo časi do sproščanja ukrepov bistveno skrajšali."

Po njihovem se na vsake štiri dni prekuži približno odstotek populacije, kar posledično zmanjša R vsake 4 dni za približno eno stotinko glede na siceršnjo vrednost. Več o tem najdete na spletni strani IJS. 

Interpretacija rezultatov

Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+ in v DSO-jih se je verjetno ustalilo, je pa pri interpretaciji rezultatov treba upoštevati prispevek antigenskih testov, dodajajo in poudarjajo, da je trenutni R ocenjen na osnovi podatkov pozitivnih testov za nazaj," kjer je pri interpretaciji rezultatov treba upoštevati, da je ob vsaki spremembi režima testiranja podana vrednost R v prehodnem obdobju popačena." 

Sedemdnevna povprečja R glede na pozitivne teste (brez upoštevanih popravkov ob spremenjenem režimu testiranja) in hospitalizirane so sledeča: R_vsi=1,12 (včeraj 1,11), R_PCR=1,00 (včeraj 0,98), R_hosp=1,05 (včeraj 0,99), R_ICU=0,96 (včeraj 0,99), R_brezDSO=1,15 (včeraj 1,14), R_DSO=0,73 (včeraj 0,70).

Trenutno imamo v povprečju približno 1460 pozitivnih testov dnevno. Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan. "To stanje lahko dosežemo šele po približno 2,3 razpolovnih časih. Razpolovni čas je odvisen od tega, koliko bomo uspeli spustiti R z našim obnašanjem. Če ga bomo uspeli spustiti na R=0,7 (tako kot v prvem valu), bo razpolovni čas približno dva tedna, pri R=0,5 (tako kot v prvem valu, ko so epidemiologi lahko spet sledili stikom) pa približno en teden. 2,3 razpolovne dobe pri R=0,7, torej 2,3x dva tedna, je približno en mesec, pri R=0,5 pa je to približno dobra dva tedna (2,3x en teden)," dodajajo na IJS. 

"Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 25 odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 4. prebivalec."

Napoved razvoja epidemije

V napovedi za bolnice  so na IJS predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili R na 1,0 in da se bo trenutni trend nadaljeval. Poskušali so upoštevati tudi vpliv cepljenja rizičnih skupin.

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • bogdan444 17:05 04.januar 2021.

    Kakšni strokovnjaki na IJS! Povečanje R in števila okužb pripisujejo sproščanju ukrepov čez praznike, čeprav se rezultati teh še niso mogli pokazat. Kot bi poslušal Kacina. To, da je pa s hitrimi testi odkritih precej več okužb in z njimi ...prikaži več večji R, o tem so pa kar tiho. To se pa že kaže po treh tednih.

  • gessepcco 14:04 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • Nejc51 11:29 04.januar 2021.

    Tudi IJS je trobilo in strašilo. Kot bi sovražili Slovence in naš narod.