Slovenija
56615 ogledov

Janša napovedal, kako bo vlada sproščala ukrepe

Janez Janša Epa
Vlada je na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov.

"Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupa in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obrementive," je zapisal predsednik vlade Janez Janša, ki je na svoji Facebook strani objavil načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19. 

Načrt, ki so ga predstavili, zajema pet faz, odvisno od števila okužb in hospitaliziranih. Podatek o številu okužb predstavlja sedemdnevno povprečje. 

Prva, črna faza je v veljavi, ko je število okužb večje od 1350 in je v bolnišnicah več kot 1200 ljudi. V tej fazi veljajo ukrepi, kot veljajo trenutno. 

V drugi, rdeči fazi je število okužb manjše od 1350 in hospitaliziranih je manj kot 1200 ljudi. V tem primeru se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu. Odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, obratovati lahko začnejo frizerji, prav tako se lahko ponujajo storitve manikure in pedikure. Vse to ob upoštevanju ukrepov. 

petra kerčmar Petra Kerčmar Magazin Petra Kerčmar: "Ko mi je pokazal izvide, me je spreletelo, komaj sem zadržala jok“

sproščanje ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V tretji, oranžni fazi je število okužb manjše od 1000 in hospitaliziranih je manj kot 1000 ljudi. To pomeni, da se odprejo servisne dejavnosti, trgovine, vrtci in prva triada šol. Prav tako se v šole vračajo učenci s posebnimi potrebami. Izvajati se lahko začnejo športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči. Dovoljeno je zbiranje do 10 oseb, odpravi se prepoved prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo to stanje. 

maradona Groza Šport Katastrofalne razmere! Poglejte sobo, v kateri je umrl Maradona

V četrti, rumeni fazi število okužb pade pod 600, v bolnišnicah pa je manj kot 500 ljudi. Odprejo se osnovne šole in zaključni letniki srednjih šol. Odpravi se prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah, prav tako ni več omejitve gibanja v nočnem času. 

V peti, zeleni fazi, ki jo dosežemo, ko število okužb pade pod 300, se odpravijo vse omejitve, veljajo splošni higienski ukrepi ter prepoved barov, diskotek. Podatka o tem, kakšen je pogoj glede števila hospitaliziranih, načrt za peto fazo ne navaja. 

V bolnišnicah je trenutno hospitaliziranih 1289 oseb, od tega jih je v intenzivnih enotah 198, je danes objavila vlada. Število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah se pod 1200 ni spustilo že vse od sredine novembra. 

Zadnji podatki o 14-dnevi incidenci v Sloveniji kažejo, da število potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh znaša 967. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) enkrat tedensko, in sicer ob petkih, objavlja podatke o incidenci po posameznih statističnih regijah. Zadnji objavljeni podatki na strani NIJZ tako, kažejo, da je v šestih regijah incidenca nižja od 1000 (posavska, gorenjska, primorsko-notranjska, osrednjeslovenska, goriška in obalno-kraška). Najvišja je v koroški (1.586) in pomurski statistični regiji (1.556), sledijo savinjska (1.174) in podravska statistična regija(1.134), statistična regija jugovzhodna Slovenija (1.059) in statistična regija zasavska (1.010). 

Sredi oktobra so bile nazadnje posamezne slovenske regije oranžne. Vlada je takrat kot kriterij za uvrstitev posamezne države med rdeče regije postavila mejo pri 14-dnevni incidenci višji od 140 na 100.000 prebivalcev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 42
  • blogopox 11:48 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • liranoc 08:40 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • nibbmangcont 04:59 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks