Preverili smo cene osnovnih živil pri nas in čez mejo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Obiskali smo različne poslovalnice v Sloveniji, dve trgovini v Italiji in preverjali cene v Avstriji ter na Hrvaškem.
Oglej si celoten članek

Tokrat smo v Žurnalovi primerjavi cen pod drobnogled vzeli cene nekaterih osnovnih živilskih izdelkov, od katerih ima večina daljši rok uporabe. Izbrali smo drugačen kriterij kot v dosedanjih primerjavah, iskali smo najcenejši izdelek, ki smo ga v danem trenutku lahko našli na trgovskih policah oziroma v spletni prodajalni.

V Sloveniji smo primerjali cene spletnih trgovin Mercatorja, Spara in Tuša ter poslovalnic Lidla, Hoferja in Eurospina. V Italiji smo preverjali cene v Famili in Lidlu, pokukali pa smo tudi v spletno trgovino Spara v Avstriji in Konzuma na Hrvaškem.

V košarico smo odlagali izdelke, ki jih najdemo v večini gospodinjstev, in sicer pšenično belo moko, beli kristalni sladkor, sol, sončnično olje, riž, mleko, jajca, mlečno čokolado in več vrst testenin. Pri večini izdelkov smo primerjali med seboj kilogramska pakiranja, kjer so bila na voljo.

Žurnalova primerjava Primerjali smo cene pri nas in čez mejo. Razlike spet velike. Žurnalova primerjava Spet smo skočili čez meje, neverjetne razlike v cenah pijače Primerjali smo cene Šampon pri nas stane trikrat toliko kot v Italiji

Pri tem nismo upoštevali popustov in ugodnosti, ki nam jih prinašajo razne kartice in klubi zvestobe, smo pa upoštevali akcijske cene, ki jih samodejno upoštevajo na blagajni. Cene smo preverjali med 13. in 15. marcem.

V Sloveniji praktično vseeno, kam zavijete

Kilogram pšenične bele moke boste v slovenskih trgovinah dobili že za 0,69 evra, kolikor stane v štirih od šestih, ki smo jih primerjali. V dveh je moka devet oziroma deset centov dražja.

Podobno usklajene so tudi cene belega sladkorja. V treh trgovinah (Lidl, Hofer in Eurospin) bi zanj odšteli 1,39 evra, v preostalih treh pa deset centov več.

Za kilogram soli je treba odšteti najmanj 0,39 evra, v Mercatorju jo lahko dobite za 0,44 evra (fino mleta kamena evaporirana sol), en cent dražji je kilogram morske soli. Še nekaj centov več, natančneje štiri, je treba odšteti v Tušu.

Če je pri štirih trgovcih liter sončničnega olja 2,39 evra, ga dva ponujata nekoliko ceneje. V Tušu je liter moč dobiti že za 2,19 evra, v Mercatorju pa so ga v okviru akcije ponujali za 1,95 evra.

Bolj raznolike so cene riža. Pri rižu smo se osredotočili na ceno in ne na vrsto, običajno pa gre za ceno za kilogram dolgozrnatega ali paraboiled riža. Najcenejši je v Lidlu in Eurospinu, kjer kilogram stane 1,19 evra. V Sparu je za najcenejšega treba odšteti 1,43 evra, v Mercatorju en cent več. V Hoferju je kilogram riža 1,69 evra, v Tušu pa 1,85 evra.

Čisto vseeno je, kam se odpravite po liter trajnega polnomastnega mleka, saj boste zanj odšteli 1,09 evra. Najnižja cena za 10 jajc je v vseh trgovinah 1,99 evra, razen v Hoferju, kjer stanejo 1,79 evra.

Če bi v minulem tednu obiskali Mercator in nakupili najcenejša osnovna živila (kilogram bele moke, kilogram sladkorja, kilogram soli, liter sončničnega olja, kilogram riža, deset jajc in liter polnomastnega trajnega mleka), bi za nakup odšteli 9,2 evra. V Sparu 9,47 evra, v Tušu 9,88 evra, v Lidlu 9,13, v Hoferju 9,43, v Eurospinu pa 9,13 evra. Razlike so minimalne, v Tušu bi za nakup odšteli 0,41 centa več kot v Sparu in za 0,45 centa več kot v Hoferju. Najmanj bi odšteli v Lidlu in Eurospinu.

Pri testeninah veliko izbire, različne cene

Na trgovskih policah je velika izbira različnih testenin, zato smo se omejili na cene peresnikov, špagetov, polžkov in metuljčkov. Kjer je bilo mogoče, smo iskali tako polkilogramsko kot kilogramsko pakiranje.

Kilogram testenin polžki v Mercatorju stane 1,39 evra, v Sparu 1,18 evra in v Tušu 1,28 evra.

Kilogram peresnikov je v Sparu, Lidlu in Hoferju 1,55 evra, v Eurospinu pa 1,49 evra.

Kilogramsko pakiranje špagetov v Mercatorju, Sparu, Lidlu in Hoferju stane 1,55 evra, v Eurospinu pa 1,49 evra. 

Foto: Profimedia testenine

Zanimive so razlike v ceni pri polkilogramskem pakiranju špagetov in peresnikov. V Mercatorju stanejo 0,74 evra, v Sparu 0,83 evra, v Tušu 1,27 evra, v Lidlu 1,29 evra, v Hoferju 1,09 evra in v Eurospinu 0,99 evra.

Za pol kilograma peresnikov je najmanj treba odšteti v Lidlu, kjer stanejo 0,49 evra. V Sparu so 0,59 evra, v Mercatorju 0,83 evra in v Eurospinu 1,19 evra.

Od 0,99 evra do 1,38 evra je treba odšteti za pol kilograma metuljčkov.

Kaj pa čokolada?

Primerjali smo tudi cene 100-gramske mlečne čokolade. Cene se gibljejo od 0,45 evra v Lidlu do 0,87 evra v Tušu.

Kot zanimivost naj dodamo, da navadne mlečne čokolade v Eurospinu nismo našli, imajo pa v ponudbi 100-gramsko čokolado z različnimi nadevi, za katero je treba odšteti 0,55 evra oziroma temno čokolado s 70 odstotki kakava za 0,59 evra.

Kako je s cenami teh izdelkov pri naših sosedih?

V Italiji smo primerjali cene v trgovinah Famila in Lidl. Primerjava cen v slovenski in italijanski poslovalnici Lidla je pokazala, da je cena dveh izdelkov (moke in sladkorja) enaka v obeh državah. Cenejših je v Italiji šest izdelkov, štirje pa so dražji.

Če bi kupili kilogram bele moke, kilogram belega sladkorja, kilogram soli, liter sončničnega olja, kilogram riža, liter trajnega polnomastnega mleka, 10 jajc, 100-gramsko mlečno čokolado in pol kilograma špagetov, bi v Sloveniji plačali 10,87 evra, v Italiji pa 11,73 evra.

Najbolj izstopa razlika v ceni jajc in riža, saj so jajca v italijanskem Lidlu dražja za 20 centov, riž pa kar za 1,30 evra.

V primeru prej naštete košarice izdelkov, bi bil najdražji nakup v Famili, saj bi nas vse skupaj stalo 12,61 evra.

V Avstriji je večina izdelkov v Sparu dražja kot pri nas, s tem, da imajo olje, mleko, jajca in čokolada trajno znižano ceno.

Liter sončničnega olja je dražji za 86 centov, 50 centov več kot pri nas stane 10 jajc, velika razlika je tudi v ceni soli.

Za kilogram nejodirane soli je treba odšteti 0,89 evra, za jodirano pa še 10 centov več.

Če bi v košarico položili enake izdelke, kot smo jih izbrali v Italiji in bi nakup opravili v slovenskem Sparu, bi plačali 10,85 evra, v avstrijskem pa 13,23 evra.

Skoraj polovica izdelkov, ki smo jim primerjali cene, je na Hrvaškem cenejša kot v Avstriji in Italiji. Dražji kot pri nas so sol, riž, jajca in testenine.

Če bi kupili kilogram bele moke, kilogram belega sladkorja, kilogram soli, liter sončničnega olja, kilogram riža, liter trajnega polnomastnega mleka, 10 jajc, 100-gramsko mlečno čokolado in pol kilograma špagetov, bi morali plačati 11,83 evra, kar je ugodneje kot  Italiji ali Avstriji.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 01:48 20. Marec 2023.

    Primerjave brez veze. Saj ne gremo špecerijo kupovati v tujini. Alpsko mleko je pri nas že 1.39. Najcenejše je v …

  • 21:03 19. Marec 2023.

    Po vaši košarici moramo jesti samo palačinke , šmoren ,makarone in polento z mlekom ! To vaše preverjenje cen je …

  • 20:33 19. Marec 2023.

    Primerjava brez veze. To so tisti artikli, ki so pri nas umetno znižani zaradi Goloba. Kaj pa vse ostalo? Recimo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.