Slovenija
11494 ogledov

Šampon pri nas stane trikrat toliko kot v Italiji

Johnson's baby shampoo Profimedia
Nič čudnega, da vse več Slovencev kupuje v Italiji. Šampon v akciji pri nas stane 1,5-krat toliko kot v Italiji, po redni ceni pa kar trikrat toliko.

Preverili smo, kakšne so razlike v cenah izdelkov za osebno nego v trgovinah v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Na Žurnalu24.si bomo tedensko primerjali cene različnih sklopov izdelkov v sosednjih državah, med drugim tudi čistila, hrano in pijačo. 

V Italiji smo obiskali trgovino Famila, v Avstriji smo največ izdelkov našli v Sparu, na Hrvaškem v Konzumu, v Sloveniji smo obiskali dva večja trgovca v osrednji Sloveniji. Po prvi primerjavi cen, ki smo jo opravili, so cene naključno izbranih izdelkov v Italiji nižje kot pri nas, na Hrvaškem ali v Avstriji. Nič čudnega, da smo v Famili srečali številne Slovence. 

"V Italijo hodiva po nakupih že desetletja," nam je priznal slovenski par iz Nove Gorice, ki smo ga srečali v italijanski Famili. "Še pred to veliko podražitvijo živil, so bile velike razlike v cenah. Zdaj so se še povečale," pravita. Dodala sta, da hodita redno tudi v slovenske trgovine, saj so številni izdelki v Sloveniji boljši, prisegata na slovenske lokalne izdelke, predvsem na slovensko mleko in mlečne izdelke. Po drugi strani pa imajo Italijani nekatere druge zelo dobre izdelke, v zimskem obdobju pridejo do izraza na primer italijanski agrumi.

"Ker sem iz Ajdovščine, nisem redno zahajala v Italijo," nam je povedala mamica, ki je prišla v nakup v Familo. "Se je pa v zadnjem letu vse podražilo in moramo tudi pri hrani paziti, kaj kupimo. Prijatelj je dal na Facebook primerjavo hrane, cene hrane v Sloveniji in Italiji in razlike so res velike. Ne za vse izdelke, za nekatere se pa splača skočiti čez mejo," je sklenila.

Da je trgovina polna Slovencev, pričajo tudi avtomobili na parkirišču pred Italijansko Familo, kjer jih nosi vsaj tretjina slovensko registrsko tablico. Ker so v Italiji trgovine odprte tudi ob nedeljah, izkoristijo Slovenci ob meji pogosto tudi to prednost.  

Pri sosedih šamponi cenejši tudi za 138 odstotkov

Pri iskanju šamponov in balzamov vseh izbranih izdelkov nismo dobili v vseh trgovinah, kar je razvidno iz spodnje tabele. Izkazalo se je, da je razlika pri nakupu šampona Garnier Fructis tudi več kot en evro za 250 ml plastenko. Ob nakupu v Italiji bi zanj odšteli 2,15 evra, v Avstriji 2,99 evra, pri nas 2,39 evra, na Hrvaškem pa bi za 400-mililitrsko pakiranje odšteli 3,84 evra. Izdelek je bil pri nas v akciji, redna cena je drugače 3,69 evra, prav tako gre za trajno znižano ceno v primeru nakupa v Avstriji.

Popis cen Žurnal24.si | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
V primeru nakupa otroškega šampona smo v primeru Avstrije, ker nismo našli izdelka Johnson's baby shampoo, za primerjavo vzeli izdelek Penaten Baby (400 ml pakiranje), ki je na voljo za 4,19 evra.

Na Hrvaškem je bil šampon na voljo v 500 ml različici, za katero je bilo treba odšteti 5,48 evra. Na Hrvaškem torej za 300 mililitrov plačamo 3,29 evra, kar je ceneje kot pri nas in še vedno dražje kot v Italiji. V oči bode razlika med ceno izdelka v Sloveniji in Italiji, saj je pri naših sosedih več kot dva evra cenejši, v Sloveniji imamo za 138 odstotkov višjo ceno. 

Zanimiva je tudi primerjava šampona Head&Shoulders, ki stane pri nas (kljub akcijski ceni izdelka) 1,5-krat toliko kot pri Italijanih.

 

Razlike v ceni so tudi, ko primerjamo cene intimnih mil in mokrih robčkov za intimno uporabo. V tej primerjavi smo v primeru Avstrije namesto izdelkov Chilly za primerjavo vzeli intimno milo Vionell in intimne mokre robčke Duchesse. Največ je bilo za izdelek treba odšteti v Sloveniji, kjer bi nas stal 4,69 evra, v preostalih treh državah bi bilo treba zanj odšteti med 3 in 3,49 evra.

Popis cen Žurnal24.si | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Pri izbiri gelov za tuširanje smo izbrali enega za ženske in enega za moške, temu pa dodali še deodorant za moške in ženske. Geli za tuširanje so na voljo tako v 250- kot 500-mililitrski različici.

Moški geli za tuširanje so najcenejši v Italiji, kjer je treba odšteti 1,89 evra, medtem ko bi najceneje ženski gel za tuširanje dobili v Avstriji, kjer stane 2,19 evra. Največ bi za ženski deodorant odšteli v Sloveniji, najmanj pa v Italiji.


Krema proti gubam pri nas sedem evrov cenejša kot v Avstriji

Večje razlike smo opazili pri cenah krem za obraz. Medtem ko bi za nočno kremo za obraz proti gubam Age perfect L'Oreal Paris pri nas odšteli 7,99 evra, bi v Avstriji morali dati sedem evrov več. Ceneje kot pri nas pa bi tako v Italiji kot na Hrvaškem dobili hidratantno kremo za obraz.

Popis cen Žurnal24.si | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Če so cene mokrih robčkov za odstranjevanje ličil v Italiji in Avstriji podobne, bi nekoliko več za te izdelke odšteli na Hrvaškem, največ pa pri nas.

Razgibane so tudi cene izdelkov za ustno higieno. Zobna pasta za otroke, stare do 5 let, v Italiji stane 1,79 evra, slaba dva evra v Avstriji, več kot tri evre pa pri nas in na Hrvaškem. Cenovni razpon za zobno pasto za odrasle Sensodyne je od 4,19 evra do 6,99 evra.   

Popis cen Žurnal24.si | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Iz primerjave cen nitke za zobe je razvidno, da je trenutno najdražja na Hrvaškem, najcenejša pa v Italiji. V primeru nakupa ustne vode pa je največ treba odšteti pri nas. Pri nas bi za akcijsko ceno ustne vode plačali za kar 1,5-krat toliko kot pri naših zahodnih sosedih. 

Že dlje časa spremljamo divjanje cen različnih izdelkov. Deveti popis osnovnih prehranskih proizvodov, ki je bil opravljen na prvi delovni dan letošnjega leta, je pokazal, da so se v samo dveh tednih občutno podražili mesni izdelki. Povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil po zadnjem popisu, ki so ga opravili na ministrstvu za kmetijstvo, znaša 44,12 evra. 

Na visoke cene opozarjajo tudi na Hrvaškem, kjer je od novega leta uradna plačilna enota evro. Zaradi velikih razlik med cenami se jih veliko odloča za nakupe živil v Sloveniji. Hrvaški portal Index je pripravil zanimivo primerjavo cen določenih artiklov. 

Po podatkih Statističnega urada RS je bila lani inflacija pri nas 10,3-odstotna. Najbolj so se zvišale cene hrane, električne energije, plina in drugih goriv. Za primerjavo, leto poprej je bila letna stopnja inflacije 4,9-odstotna. Ob tem dodajmo, da je bila letna stopnja inflacije v državah članicah EU 11,1-odstotna. Najnižja je bila v Španiji (6,7 %), najvišja pa na Madžarskem (23,1 %).

Po podatkih SURS so se cene hrane in brezalkoholnih pijač zvišal za 18,6 odstotka, v primerjavi z letom 2015 pa za 34,48 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar Suli
    Suli 11:37 19.januar 2023.

    Kruh se v trgovinah se ne vrača gre v biotero (smeti), ker se plača trikratno ceno in trgovec ne gre v izgubo! Pol pa jočemo, da je drag.🤔😱

  • bi_ba 09:29 19.januar 2023.

    Tako pač je, ker smo že 32 let gnila država in bo samo še slabše. Nikoli ne bomo urejena, moderna evropska država kjer je lepo živeti. Na žalost.

  • kmetek 09:29 19.januar 2023.

    kaj pa hrana itd?