Slovenija
8805 ogledov

Hrvati množično nakupujejo v Sloveniji

Trgovina Profimedia
Hrvaški novinarji pri Indexu.hr v zadnjih dneh pogosto poročajo o velikih razlikah med slovenskimi in hrvaškimi cenami. Opažajo, da se prav zaradi tega ogromno Hrvatov odloča za nakupe živeža v Sloveniji.

Kot pravijo, se pred uvedbo evra marsikdo razlik ni zavedal, zdaj pa je zaradi enotne valute cene lažje primerjati ...

"Tako 500 mililitrov pasiranega paradižnika v Sloveniji stane 62 centov, na Hrvaškem 99. Instant kava (200 gramov) stane Sloveniji 3,49 evra, na Hrvaškem 3,82, instant pomarančni napitek pa v Sloveniji 3,19, pri Hrvatih pa 3,98 evra ..." navajajo.

"Razlogov za nižje cene v Sloveniji je veliko," ugotavljajo. "Slovenija ima nižjo davčno obremenitev večine izdelkov dnevne potrošnje in osnovna stopnja DDV je nižja kot na Hrvaškem, še posebej nižje pa so stopnje DDV, ki se nanašajo na živila, in sicer znašajo 9,5 odstotka, torej bistveno nižje kot na Hrvaškem," opisujejo.

nakupovalni voziček trgovina živila Pri naših sosedih Svet Hrvaška po uvedbi evra: Takšne so cene v primerjavi s slovenskimi

Hrvate je težje oskrbovati

Krivijo tudi dejstvo, da je Hrvaška skoraj popolnoma zanemarila predelovalno industrijo in da so odvisni od uvoza, kar dodatno podraži hrano, pa tudi visoke stroške logistike. To pomeni, da je lažje oskrbovati slovenski kot hrvaški trg. 

"Naše cene so višje, ker mora naše šibko gospodarstvo nositi veliko breme neučinkovitega javnega sektorja in države, kar je za gospodarstvo na tej stopnji razvoja predrago, vse to pa je treba vgraditi v cene in nižji standard državljanov," je za Index.hr povedal Slobodan Školnik, nekdanji predsednik uprave Emmezete. 

"Cene so odvisne od dobavnih verig, uvoznikov, distributerjev, ki delajo svoje kalkulacije, pri trgovcih mislim, da to ni problem," je za RTL dejal Ivica Katavić, predsednik trgovskega združenja HGK.

Komentarjev 7
  • Stajerc 16:23 08.januar 2023.

    Mi pa v avstriji

  • Toma 15:44 08.januar 2023.

    Zato pa kupujem dražje stvari samo še v Nemčiji!

  • miho 10:40 08.januar 2023.

    Tudi v Sloveniji bi rabili več domače prehrambene industrije. Večina izdelkov je iz uvoza ali pridobljenih v drugih članicah EU (največ Italije, Španije, Nemčije, Avstrije). Tudi kmetijstvo bi bilo treba reformirati, ker prodaja na tuji trg, domača prehrambena industrija pa ...prikaži več kupuje kmetijske pridelke na tujih trgih (lani sem opazil, da celo v Ukrajini in Rusiji), ko bi jih lahko proizvedli doma. Domača kmetijska proizvodnja je bila v 2022 nižja kot v 2021. Žalostno.