Slovenija
56516 ogledov

Spet smo skočili čez meje, neverjetne razlike v cenah pijače

Popis cen Žurnal24
Coca-cola v plastenkah najcenejša pri nas, po Monster in Jagermeister absolutno v Italijo.

Obisk trgovin v zadnjem obdobju pri marsikom pusti grenak priokus. Čedalje več je tistih, ki se po nakupih odpravijo čez mejo. O razlikah v cenah izdelkov za osebno nego v trgovinah v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem smo že pisali.

Tokrat so nas zanimale cene pijač. V Italiji smo obiskali trgovino Famila, pri nas dva večja trgovca v osrednji Sloveniji, na Hrvaškem smo preverjali cene v Konzumu, v Avstriji pa v MPREIS in Sparu. Skočili smo še v Nemčijo in primerjali cene alkoholnih pijač. Te so nižje kot pri nas. 

Brezalkoholne pijače najcenejše pri nas

Ko gre za ponudbo gaziranih brezalkoholnih pijač, bi zanje največ denarja porabili v Avstriji. Za šest izdelkov s spodnjega seznama bi v Avstriji plačali 11,81 evra, na Hrvaškem 11,72 evra, v Italiji 9,18 evra in v Sloveniji 8,82 evra. Pri tem je treba dodati, da je v primeru dveh izdelkov cena izdelka za drugačno velikost pijače kot v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Pri pijači Schweppes Tonic Water smo v primeru Hrvaške upoštevali nakup litrske plastenke. V Sloveniji in na Hrvaškem smo namesto pakiranja šestih mini pločevink coca-cole dobili pakiranje dvanajstih in pri izračunu upoštevali polovično ceno. 

Med cenami izstopa razlika v ceni pakiranja šestih 150-mililitrskih pločevink coca-cole. Pri nas je omenjeni šestorček na voljo za 2,54 evra, v Avstriji pa je zanj treba odšteti 70 centov več. 

Popis cen | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Velika razlika je tudi v ceni fruca, ki ga na avstrijskih policah sicer nismo našli. V Sloveniji je bila cena za 1,5-litrsko plastenko z 1,32 evra znižana na 0,98 evra, na Hrvaškem pa bi nas nakup stal 1,59 evra. 

Po Red Bull raje čez mejo, a ne na Hrvaško

Za energijske pijače bi najmanj odšteli v Italiji, največ pa na Hrvaškem. Medtem ko je cena 355-mililitrske pijače Red Bull v Italiji in Avstriji enaka (1,79 evra), boste zanj več odšteli tako pri nas kot na Hrvaškem. Pri nas omenjena pločevinka stane 1,94 evra, na Hrvaškem pa 2,12 evra. V primeru izračuna na Hrvaškem je treba poudariti, da smo upoštevali ceno za 250-mililitrsko pločevinko. 

Alkoholne pijače daleč najcenejše v Italiji

Zanimala nas je tudi razlika v cenah alkoholnih pijač. Če bi v košarico dali vse izdelke, ki smo jih našli na policah vseh štirih držav, bi bila vsota krepko najnižja v Italiji, najvišja pa v Avstriji. Pri tem je treba poudariti, da sta bila v Sloveniji dva izdelka znižana, in sicer rum Bacardi Carta Blanca (znižan z 18,99 na 16,79 evra) in gin Sapphire Bombay (znižan s 23,98 na 18,99 evra). Navedeni rum je bil znižan tudi v Avstriji, in sicer s 16,49 na 12,99 evra. Dodatna izjema v tabeli je tudi Stock 84 original, ki smo ga na Hrvaškem našli v litrski steklenici.  

Tako je steklenica Jagermeistra v Sloveniji za skoraj 50 odstotkov dražja, kot v Italiji, viski Ballantines's je za več kot 40 odstotkov cenejši v Italiji kot pri nas, še višja je cena v Avstriji.

Popis cen | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Zanimiva je tudi primerjava z Nemčijo, saj so nekateri izdelki v Nemčiji cenejši kot v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem. Za 0,7 litra Jagermeistra boste v Nemčiji odšteli 12,99 evra, za 0,7 litra Havana Club Originala 14,99 evra, za 0,7 litra Baccardi Carta Blanca 14,79 evra, za liter martinija (rdeč) 10,70 evra, deset centov manj stane liter belega martinija, liter aperola pa stane 13,69 evra. 

V povprečju najugodnejša Italija, a tudi tam vse višje cene

Tudi po drugem Žurnalovem preverjanju cen se je izkazalo, da je Italija ugodnejša izbira. Kljub temu so tudi v Italiji priča velikim podražitvam.

Kot piše italijanska tiskovna agencija Ansa, je inflacija lani štiričlansko italijansko družino oškodovala za približno 3.000 evrov.

Tako je izračunal njihov statistični urad. Italijanske družine najbolj občutijo podražitev elektrike, ki se je v primerjavi z letom 2021 dvignila za 110,4 odstotka. Sledijo letalske vozovnice, ki so narasle za 86 odstotkov, in plin, ki je dražji za 73 odstotkov.

Rastlinsko olje se je lani v povprečju podražilo za 51 odstotkov, gorivo pa za več kot 33 odstotkov. Štiričlansko italijansko družino so podražitve v povprečju stale 3.018 evrov, 698 evrov pa samo iz naslova hrane.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • marko256 14:09 06.februar 2023.

    Napišite tudi da so špageti barilla v Italiji 1kg pakiranje 1€ pri nas pa isti 3.23€

  • djdj 10:41 04.februar 2023.

    Včerj sem opazil obcestne panoje, da se v Gorici odpira nova trgovina Famila.

  • Avatar zoo
    zoo 09:44 04.februar 2023.

    Brez vsega tega lahko živim. Žurnalovci, iščite in raziskujte, kdo so tisti zaradi katerih smo v takšnem položaju, kakršnem smo!