Poleti bo poletela prva slovenska raketa

Foto: MKphotography
Foto: MKphotography
V okviru trboveljskega podjetniškega pospeševalnika želi mlada ekipa pod imenom Spacelink Slovenijo umestiti med države z visoko razvito raketno tehnologijo.
Oglej si celoten članek

V Zasavju ne manjka opustelih objektov, ki so nekoč služili takšni ali drugačni industriji. V eni od tovrstnih stavb pa sedaj skušajo pisati lepše zgodbe in dati nov gospodarski zagon regiji.

V prostorih bivše Iskre v Trbovljah je mednarodno uveljavljeni izdelovalec merilnih inštrumentov DEWEsoft, le nekaj metrov stran od svoje matične stavbe, uredil podjetniški pospeševalnik z imenom Katapult, katerega glavno poslanstvo je ustvarjanje novih delovnih mest. Vodi ga mladi 23-letni direktor Jernej Pangeršič, prvi Slovenec, ki se je šolal na sloviti ameriški univerzi Watson.

Katapult v infrastrukturnem smislu še nima končne podobe. "Gradnja se je malce zavlekla glede na prvotne načrte. A po drugi strani smo že od septembra v prostore sprejemali podjetnike, kar je naše glavno poslanstvo," je pojasnil Pangeršič.

"Trenutno je dokončanih sedem pisarn, tri so polne, dve se bosta kmalu zapolnili, zasedene pa imamo tudi že tri proizvodne prostore. Če ne bi bili tako izbirčni kot smo, bi lahko imeli hišo že polno. Tako pa previdno izbiramo firme, ki imajo potencial za odpiranje delovnih mest in ki jim lahko učinkovito pomagamo," je dodal direktor Katapulta.

Stella 1 prestala laboratorijske teste

Enega od projektov, ki trenutno potekajo v trboveljskem pospeševalniku, razvija ekipa z imenom Spacelink. Sestavlja jo 20 študentov, zanesenjakov nad raketno tehnologijo.

Temelj skupine je bila ideja raketnih modelarjev, sedaj pa se, ob kadrovski širitvi, ekipa ukvarja s precej bolj zahtevnim izzivom. Spacelink namreč želi zgraditi raketo, ki bi v vesolje ponesla mikro in nano satelite.

Projekt je že uspešno prestal laboratorijske teste s pomanjšano različico motorja, trenutno pa Spacelink izdeluje raketni motor v polni velikosti, dokončan bo v prihodnjih tednih.

Prvi polet rakete z imenom Stella 1 načrtujejo v poletnih mesecih. Takrat naj bi raketa s trikratno hitrostjo zvoka dosegla višino desetih kilometrov. Nato bo sledil nadaljen razvoj, saj želijo Stello 1 nadgraditi za še višje polete s tovorom.

Če bo projekt uspešno izveden do konca, potem bi lahko Slovenija dobila raketo, ki bi lahko nosila različno tehnologijo. Mikro in nano sateliti namreč vse bolj prevzemajo vloge, ki so jih v preteklih desetletjih opravljali večji sateliti.

"Največ možnosti uporabe se odpira na polju telekomunikacij. Tehnologija, ki jo razvijamo, se lahko uporablja tudi za slikanje Zemlje in pomoč ob naravnih nesrečah kot so požari ali plazovi. Z njo je možno dolgoročno opazovati taljenje ledu, nivo gladine morja in druge dolgotrajnejše spremembe," je vlogo tovrstne tehnologije obrazložil vodja Spacelinka Nik Mohorko.

"Potrebujemo še dve do tri leta, da pokažemo končni produkt. Imamo pa že sedaj precej sponzorjev, ki z zanimanjem spremljajo naše delo in napredek projekta," je povedal Mohorko in od sponzorjev izpostavil veliko podporo DEWEsofta in mariborske Optime.

Morda bo zanimalo tudi vojsko

Mohorko je dodal, da bodo ob uspešni izvedbi s svojim produktom ciljali predvsem na civilne uporabnike kot so fakultete in raziskovalni inštituti, a izključil ni niti uporabe v vojaške in varnostne namene.

Ekipa Spacelink je sestavljena iz študentov z vse Slovenije. "Večina nas študira v Ljubljani, tako da tam pogosto sestankujemo. Laboratorijsko in razvojno delo pa opravljamo v Trbovljah, saj imamo v Katapultu res odlične pogoje. Možnost izmenjave znanj z drugimi podjetji in podpora firme DEWEsoft je za nas izjemnega pomena," je poudaril Mohorko in potarnal le nad malce zamudno potjo od Ljubljane do Trbovelj, ki otežuje vsakodnevno delo v Zasavju.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:22 3. Februar 2017.

    Zato ker Špela ne prodaja delnic, stella se za tuji trg lepše izgovori. Pač x-space wannabe, bo kak kickstarter ali …

  • 14:27 3. Februar 2017.

    V raketo bomo dali še četrt kilograma jedrskih odpadkov krškega in se bo slovenska vojska vpisala na seznam jedrskih velesil. …

  • 10:18 3. Februar 2017.

    Ne vem, zakaj ne bi dali raje slovenskega imena, na primer Špela ali kakšno domačo okoliško frazo, še boljše ime …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.