Policija naj bi izrekla za dva milijona evrov neveljavnih glob

Foto: Epa Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine Foto: Profimedia policija nadzor Foto: Epa Covid-19, koronavirus, policija
Kopica glob, ki so jih policisti napisali ljudem zaradi kršenja različnih ukrepov, od nenošenja mask do neupravičenega prehajanja občinskih mej med zaprtjem države, bi lahko bila nezakonitih.
Oglej si celoten članek

Ustavno sodišče je decembra lani odločilo, da zaprtje šol po 5. novembru ni imelo pravne podlage, ker je vlada ukrep podaljševala le s sklepi, ki niso bili objavljeni v Uradnem listu, kar ni skladno z ustavo. Ker je na enak način vlada podaljševala tudi nekatere druge ukrepe, se je javnost začela spraševati, katere ukrepe je vlada še pozabila objaviti v Uradnem listu, piše Dnevnik.

Kdor je bil na podlagi vladnih odlokov kaznovan, bi lahko namreč zahteval razveljavitev kazni, ki so bile izdane brez pravne podlage in zato nezakonite.

Dopis, ki so ga pripravili na ministrstvu za notranje zadeve in do katerega so se dokopali v uredništvu Dnevnika (podpisal ga je notranji minister Aleš Hojs), dokazuje, da bi lahko bila sporna dva predpisa, in sicer odlok, ki ureja ukrepe, kot so nošenje maske in razkuževanje rok ter in odlok, ki prepoveduje prehajanje regij in občin, prepoveduje shode, določa policijsko uro.

Foto: Epa Covid-19, koronavirus, policija

Obdobje morebitne neveljavnosti je trajalo med 24. oktobrom in 5. decembrom 2020.

V tem času je bilo po podatkih ministrstva na podlagi odloka o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužb, kamor sodijo globe zaradi nenošenja mask, izdanih 1657 plačilnih nalogov, poroča Dnevnik in dodaja, da je od tega pravnomočnih 1528 glob v skupni vrednosti dobrih 600.000 evrov.

Še večji pa je obseg glob, ki so bile v spornem obdobju izdane na podlagi odloka o omejitvi gibanja in zbiranja. V tem času je policija za kršenje policijske ure in drugih ukrepov iz tega odloka izdala kar 4000 plačilnih nalogov. Od tega je pravnomočnih 3732 glob, katerih vrednost znaša skupno približno 1,5 milijona evrov, piše Dnevnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:22 8. April 2021.

    Tisti naj odgovarja kateri jim je dal takšna navodila. To se pa ve kdo, komandir dobi plačo, da samo ne …

  • 13:32 8. April 2021.

    A to pomeni, da ne boste vec spendirali za =0, saj mu se samo kaksnih 56 000 evrckov manjka do …

  • 12:39 8. April 2021.

    Naj globe plačajo tisti policaji, kateri so jih neupravičeno napisali

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.