Slovenija
4947 ogledov

Policija naj bi izrekla za dva milijona evrov neveljavnih glob

Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine
1/3
Epa Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine
Kopica glob, ki so jih policisti napisali ljudem zaradi kršenja različnih ukrepov, od nenošenja mask do neupravičenega prehajanja občinskih mej med zaprtjem države, bi lahko bila nezakonitih.

Ustavno sodišče je decembra lani odločilo, da zaprtje šol po 5. novembru ni imelo pravne podlage, ker je vlada ukrep podaljševala le s sklepi, ki niso bili objavljeni v Uradnem listu, kar ni skladno z ustavo. Ker je na enak način vlada podaljševala tudi nekatere druge ukrepe, se je javnost začela spraševati, katere ukrepe je vlada še pozabila objaviti v Uradnem listu, piše Dnevnik.

Kdor je bil na podlagi vladnih odlokov kaznovan, bi lahko namreč zahteval razveljavitev kazni, ki so bile izdane brez pravne podlage in zato nezakonite.

Dopis, ki so ga pripravili na ministrstvu za notranje zadeve in do katerega so se dokopali v uredništvu Dnevnika (podpisal ga je notranji minister Aleš Hojs), dokazuje, da bi lahko bila sporna dva predpisa, in sicer odlok, ki ureja ukrepe, kot so nošenje maske in razkuževanje rok ter in odlok, ki prepoveduje prehajanje regij in občin, prepoveduje shode, določa policijsko uro.

Covid-19, koronavirus, policija | Avtor: Epa Epa

Obdobje morebitne neveljavnosti je trajalo med 24. oktobrom in 5. decembrom 2020.

V tem času je bilo po podatkih ministrstva na podlagi odloka o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužb, kamor sodijo globe zaradi nenošenja mask, izdanih 1657 plačilnih nalogov, poroča Dnevnik in dodaja, da je od tega pravnomočnih 1528 glob v skupni vrednosti dobrih 600.000 evrov.

Še večji pa je obseg glob, ki so bile v spornem obdobju izdane na podlagi odloka o omejitvi gibanja in zbiranja. V tem času je policija za kršenje policijske ure in drugih ukrepov iz tega odloka izdala kar 4000 plačilnih nalogov. Od tega je pravnomočnih 3732 glob, katerih vrednost znaša skupno približno 1,5 milijona evrov, piše Dnevnik.

 
Komentarjev 9
 • Avatar olor
  olor 14:22 08.april 2021.

  Tisti naj odgovarja kateri jim je dal takšna navodila. To se pa ve kdo, komandir dobi plačo, da samo ne sedi v pisarni ampak, da daje navodila.

 • ico8 13:32 08.april 2021.

  A to pomeni, da ne boste vec spendirali za =0, saj mu se samo kaksnih 56 000 evrckov manjka do prve jahtice!

 • francek 12:39 08.april 2021.

  Naj globe plačajo tisti policaji, kateri so jih neupravičeno napisali