Policisti ob pregledu objekta naleteli na 180.000 evrov vredno najdbo

Foto: PU Koper konoplja laboratorij Foto: PU Koper konoplja laboratorij Foto: PU Koper konoplja laboratorij Foto: PU Koper konoplja laboratorij
Ob pregledu objekta prijeli tudi lastnika
Oglej si celoten članek

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so 27. septembra na območju Občine Hrpelje-Kozina preiskali gospodarsko poslopje, za katerega so sumili, da je prirejeno za hiroponično gojenje konoplje. Ob tem so ob poslopju odvzeli prostost 32-letnemu moškemu iz okolice Ljubljane. 

Ob vstopu v poslopje so se sumi izkazali za upravičene. Na prostoru, velikosti približno 18 x 6 metrov je bilo vse potrebno za hidroponično gojenje konoplje. Prostor je bil razdeljen na dva dela. V prevem je bilo vse potrebno za pridelavo oz. gojenje konoplje z napeljanim namakalnim sistemom za zalivanje sadik, prezračevalnim sistemom, ogrevalnim sistemom in svetilnim sistemom. V drugem delu je bilo vse potrebno za sušenje in pakiranje konoplje. 

Odkrili so ga V hiši je imel laboratorij za gojenje konoplje

Osumljenec je ob tem izvrševal tudi tatvino elektrike, tako da je električni vod speljal mimo elektro omarice oz. števca. Na podlagi še ne uradne ocene elektro podjetja iz Sežane naj bi na ta način ukradel za približno 20.000 evrov elektrike. 

Foto: PU Koper konoplja laboratorij

V objektu so kriminalisti zasegli 1144 sadik konoplje (skupna teža svežih sadik približno 176 kilogramov), približno 4.300 gramov že posušenih rastlinskih delcev konoplje, 36 različnih plastenk (5 l in 10 l embalaža) z različnimi gnojili, 15 različnih ventilatorjev, 51 kosov pregibne cevi oz. raztegljive cevi za ventilacijo, 70 elektro transformatorjev, razvlaževalnike zraka in večje število luči za UV svetlobo. 

32-letnemu osumljencu so odvzeli prostost in opravili hišno preiskavo na območju stalnega bivanja osumljenega na območju Ljubljane ter njegovega vozila. S kazensko ovadbo, v kateri mu očitajo proizvodnjo prepovedanih drog in tatvino električne energije, so ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. 

obsojen Namesto delavnice laboratorij za gojenje konoplje

Glede na trenutno tržno vrednost prepovedane droge konoplja, kjer kilogram stane približno 4000 evrov ali več, in glede na to, da bi vsaka zasežena sadika obrodila za približno 30 do 50 gramov posušenih vršičkov, bi osumljeni z eno žetvijo zaslužil 180.000 evrov. Letno se v takih prostorih pridela najmanj 4 take žetve, kar pomeni, da bi v enem letu zaslužil okoli 720.000 evrov. 

Foto: PU Koper konoplja laboratorij Zagrožena kazen za gojenje prepovedane droge je od enega do desetih let zapora, za tatvino pa mu grozi do tri leta zaporne kazni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 03:21 23. November 2017.

    zapret komuniste, ki so nam vsem v pogubo; Franc Kangler je pa zopet svetnik in lahko naglasiš tako ali pa …

  • 03:14 23. November 2017.

    komunizem nam je vsem v pogubo, pred 100 leti so na vsaki večji kmetiji imeli statve in so doma pletli …

  • 15:36 4. Oktober 2017.

    Obvestilo o nizkih obrestnih kreditih in ponudbi za financiranje. Ali so vas zavrnile številne banke? Ali potrebujete financiranje za konsolidacijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.