Odločitev padla: Vlada bo omejila gibanje

Foto: Maja Bitenc
Foto: Maja Bitenc
Vlada je zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda sprejela sklep o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih.
Oglej si celoten članek

Na današnji dopisni seji je vlada sprejela sklep o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda. "Vlada je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda v Ljubljani, na Bledu in Predosljah pri Kranju z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih, krajih ali na javnih mestih, kjer je to nujno za preprečitev hujših kršitev javnega reda, v obdobju od 5. oktobra do vključno 6. oktobra 2021," so sporočili po seji vlade. 

"Na podlagi 9. člena Zakon o nalogah in pooblastilih policije lahko vlada na predlog ministra za notranje zadeve, ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda, naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja. Ukrep sme trajati največ sedem dni in se z njim preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen."

Vlada je sklep objavila v uradnem listu. Omenjeni člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije bo tako predvidoma aktiviran prvič v samostojni Sloveniji. 

Stranka Resni.ca je pozvala k protestom v torek, ko se bodo na Brdu pri Kranju pred vrhom EU-Zahodni Balkan zbrali voditelji držav ali vlad članic EU. Organizator protesta Zoran Stevanović je po sestanku s predsednikom države Borutom Pahorjem dejal, da bo naslednji protest potekal po načrtih. Namignil je na možne blokade cest. 

Policisti pred napovedanimi protesti: "Zgolj opravljamo svojo službo"

Pred napovedanim torkovim protestnim shodom Sindikat policistov Slovenije poziva k strpnosti."Vsem udeležencem protestov sporočamo, da zgolj opravljamo svojo službo," sporoča Sindikat policistov Slovenije. "Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva, policisti pa smo žal tisti, ki moramo kršitev javnega reda in miru preprečiti," sporočajo iz sindikata. Opozarjajo, da ima ob protestih množica "svojo psihologijo", zato mora policija v takih primerih ravnati taktno, saj se lahko množica obrne proti policiji.

"Imamo občutek, da lahko že javne napovedi o zahtevah politike po strožjem nadzoru policije privedejo do še hujših kršitev javnega reda in miru," sporočajo iz sindikata in dodajajo, da jih to skrbi.

Po protestih 30. septembra je minister za notranje zadeve Aleš Hojs za Planet TV namreč ocenil, da bi morala policija vdor protestnikov na obvoznico preprečiti z večjo fizično agresijo in aktivnostjo.

Z izraženimi zahtevami po ostrejši uporabi sile lahko vlada, ministrstvo ali vodstvo policije zelo ogrozi varnost policistov, hkrati pa je to zelo velika nevarnost za javni red in mir v Sloveniji, opozarjajo v sindikatu.

Slovenija Janša pisno odgovoril Stevanoviću na pozive k odstopu

Na določenih mestih bo omejeno gibanje

Iz policije so za STA sporočili, da spremljajo pozive na proteste ter da so pripravili varnostno oceno in ustrezne ukrepe, ki jih bodo prilagajali trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. "Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov ponovno pozivamo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, da upoštevajo navodila in ukaze policistov," poudarjajo v policiji.

Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih. Prav tako bo po napovedih policije območje shoda video-nadzorovano. "Opozarjamo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, med njimi pirotehničnih sredstev, palic ali orodja," poudarjajo v policiji in dodajajo, da udeležencem zaradi varnosti odsvetujejo, da na shod prihajajo z otroki.

Slovenija DZ o protestih: Namesto ovadbe sprejem pri predsedniku

Olaj opozoril na agresivnost protestnikov

Pred torkovim protestnim shodom se je s sporočilom pripadnikom posebne policijske enote na Twitterju odzval generalni direktor policije Olaj. Navedel je, da je delo posebne enote v zadnjem času močno obremenjeno zaradi zagotavljanja varnosti v povezavi z neprijavljenimi shodi po celotni Sloveniji.

Pri tem je po Olajevih besedah evidentna tudi pogostejša agresivnost protestnikov in posledično večja izpostavljenost tveganju poškodb. "Tudi sam sem se pred mnogimi leti preizkusil z veščinami tovrstnega dela, zato s simpatijami gledam na vašo odločnost ukrepanja pri uspešnem obvladovanju varnostnih situacij," je pripadnikom enote sporočil Olaj in dodal, da so nepogrešljiv del sistema in zagotavljanja javne varnosti ter da je njihovo pomembno delo opaženo.

Olaj je sicer danes ob udeležbi na skupni seji odborov DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za pravosodje navedel, da je bilo v obdobju od maja lani do konca septembra letos po državi skupaj 699 javnih shodov. Policija je uvedla 1108 prekrškovnih postopkov in obravnavala 57 sumov kaznivih dejanj, je pojasnil Olaj.

Protesti proti PCT Vodni top in kaos na obvoznici, kričanje pred RTV, nasilje nad novinarji

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 74

  • 06:46 5. Oktober 2021.

    levi sebojijo volitev kjer rezultat je lahko zanjih poguben kraja denarja upokojencem žedaje rezultate rdeči kmeri.

  • 22:46 4. Oktober 2021.

    SDS je danes javno povedal, da za nobeno ceno ne bo odstopil. politicno etika in odgovornost jih ne zanimata. Vemo …

  • 22:10 4. Oktober 2021.

    Škoda,ker takšnega ukrepa ni takrat uveljavila bivša JLA,ko so množice vsakodnevno blokirale polovico Ljubljane,ko je bil Jajo v priporu.Takrat bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.