Slovenija
6015 ogledov

Hojs: Policisti bi morali uporabiti večjo fizično agresijo

Aleš Hojs
Minister Aleš Hojs je za Planet TV ocenil, da bi morala policija vdor protestnikov na obvoznico preprečiti z večjo fizično agresijo in aktivnostjo.

Varovanje prvega dela sredinega protesta na Trgu republike, na katerem je več tisoč ljudi protestiralo proti pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je bilo po oceni ministra Aleša Hojsa izvedeno ustrezno, strokovno in primerno.

V pogovoru za televizijo pa je bil kritičen do tega, da je policija dopustila vdor skupine protestnikov na ljubljansko obvoznico, zaradi česar se je ustavil promet, da jih je razgnala, pa je policija morala uporabiti tudi vodni top.

"Za delo policije je odgovoren generalni direktor policije. Sam sem odgovoren za usmeritve policije. Lahko se čutim odgovornega zgolj v tem, da v vseh tistih, tudi nočnih sejah v parlamentu nisem zagovarjal tega, kar vseskozi mislim, in sem večkrat javno povedal, da je policija za to, da dela red, ne pa da je ustrežljiva do novinarjev ali do opozicije," je minister odgovoril na vprašanje, ali se čuti kakorkoli odgovornega za delo policije na protestih.

Že v sredo zvečer je Janez Janša v zapisu na Twitterju ministrstvo za notranje zadeve namreč pozval, naj ukrepa, saj vodstvo policije v Ljubljani "očitno ni sposobno preventive".

vlada janez janša Slovenija Janša se je odzval na proteste: Od Hojsa zahteva, da ukrepa

Se obeta menjava vodstva?

Na vprašanje, ali se obeta menjava vodstva Policijske uprave Ljubljana, je Hojs odvrnil, da tega ne more reči, saj da se sam v kadrovske poteze policije ne vpleta. "Kot veste, je moja edina zakonska pristojnost, da predlagam imenovanje oz. razrešitev generalnega direktorja policije," je dejal in dodal, da v tem trenutku kakšnega namena po tem nima.

Pojasnil je, da je direktor ljubljanske PU Boštjan Glavič že pred časom izrazil željo, da tega dela ne bi več opravljal. Navedbe, da naj bi do menjave prišlo zaradi sredinih dogodkov, pa je označil za natolcevanje.

Po informacijah več medijev naj bi ga nasledil dolgoletni pomočnik direktorja uniformirane policije na generalni policijski upravi Janez Rupnik, po navedbah POP TV bi se to lahko zgodilo že jutri.

Hojs je danes za Planet TV komentiral tudi odločitev ustavnega sodišča, ki je danes zadržalo izvajanje pogoja PC za zaposlene v državni upravi. Kot je dejal, je ne pozdravlja vsebinsko, ampak zato, ker je ustavno sodišče končno prevzelo odgovornost. "To pomeni, da imamo sedaj tiste ljudi, ki bodo na koncu odgovorni, če bo epidemija šla ponovno na slabše," je dejal.

vodni top obvoznica Slovenija Slovenija To je policijska statistika včerajšnjih protestov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • bobubob 16:42 02.oktober 2021.

    Najprej diskreditacija,nato likvidacija....smo nekoč slišali. Ljudje iz te vlade so na to večkrat opozorili. Sedaj delajo sami prav to. Diskreditirali so kritični del zdravstva in ljudstva, dovolili ščuvanje na nasprotnike 'prostovoljnega cepljenja s testnim genskim pripravkom na izključno lastno odgovornost' ...prikaži več , sedaj pa naj bi policija še povečala silo (gumi ali pravi naboji?), neki komentator pa bi take protestnike kar pobil. Pa ni edini. Še pri migrantih so bolj pazili na besede in dejanja !

  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 12:30 01.oktober 2021.

    Zgodila pa se je velika škoda za našo državo Verjemite mi če bi jaz takrat vozil tovornjak ko ste bili na avtocesti bi ustavil šele kakih 200 m naprej in nič mi ne bi mogli ker na avtocesti nimate kaj ...prikaži več delat. Jao ene 100 bi vas sigurno manjkal in to bi jaz naredil lahko popolnoma nekaznovano

  • kapibara1 08:17 01.oktober 2021.

    ...z večjo fizično agresijo in aktivnostjo. - Hojsović, ko si še bil rubežnik, si se s tem velikokrat srečal