Slovenija
6116 ogledov

Vodni top in kaos na obvoznici, kričanje pred RTV, nasilje nad novinarji

1/7
Nasprotniki pogojev PCT, ki so se danes znova zbrali na ljubljanskem Trgu republike, so shod nadaljevali po ljubljanskih ulicah, med drugim po Celovški proti ljubljanski obvoznici in jo za nekaj časa v delu zaprli. Nato so se vrnili v središče Ljubljane. Policisti so protest razpustili, uporabili so tudi vodni top.

Kot so navedli na policiji, je shod razpuščen z namenom zagotavljanja varnosti vsem osebam. Prav zato so uporabili tudi prisilna sredstva, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Vse protestnike so še pozvali, naj mirno zapustijo območje ljubljanske severne obvoznice ter upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Potem, ko so policisti razgnali protestnike z ljubljanske obvoznice, so se ti vrnili po Celovški cesti proti centru mesta. Medtem so bili na shodu kritični tudi do poročanja medijev, ob tem pa so ob vklopu ovirali tudi novinarko in snemalca Sveta na Kanalu A ter proti njima metali različne predmete. Med potjo do središča mesta pa se je skupina protestnikov ustavila tudi pred stavbo RTV Slovenija, kamor je prišla tudi policija z vodnim topom.

Oglasilo se je tudi že Društvo novinarjev Slovenije, kjer so pozvali ljudi, naj spoštujejo delo novinark in novinarjev na terenu ter jih ne ogrožajo, saj samo opravljajo svoje naloge. Hkrati so pozvali medijske hiše in policijo, naj zagotovijo varnost novinarskih ekip na terenu.

vodni top obvoznica | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Policija je sicer ponovno pozvala protestnike, naj se takoj mirno razidejo, ob tem pa upoštevajo ukaze policije. Policisti bodo namreč za zagotovitev varnosti in vzpostavitev javnega reda ravnali skladno s svojimi pooblastili, v primeru neupoštevanja ukazov pa bodo uporabili tudi prisilna sredstva, so sporočili.

Nasprotniki pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) so se danes zgodaj popoldne namreč znova zbrali pred parlamentarnim poslopjem. Tokrat so se spomnili tudi na umrlo 20-letnico, pri kateri sumijo, da je umrla zaradi zapleta po cepljenju. Zbrane je nagovoril tudi njen oče. Več na tej povezavi. 

1/6
Maja Bitenc

Prisotni so tudi po tem dogodku zahtevali takojšnjo odpravo pogojev PCT in takojšen odstop vladajočih. Znova so bili kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, saj menijo, da jim oblast krati pravice in svoboščine.

Po programu na Trgu republike so protestniki shod nadaljevali po ljubljanskih ulicah. Najprej so se sprehodili do križišča med Gosposvetsko in Bleiweisovo cesto, nato pa po Celovški cesti nadaljevali čez Šiško proti ljubljanski severni obvoznici, ki je bila med Kosezami in Zadobrovo nekaj časa popolnoma zaprta.

Komentarjev 42
  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 11:45 30.september 2021.

    Škoda da ni več Hitlerja on je imel zelo dober recept v Auschwitzu. Za vas drhal - protestnike bi bil idealen le malo bi vas bilo treba shujšat prej ker smo vas žal mi delavci Slovenije predobro in predolgo futral

  • mare.dr 02:05 30.september 2021.

    Samo učitelji imajo čas protestirat ker zaključijo službo ob 12.00.... ali pa še prej ..... lenobe na kvadrat.....

  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 22:46 29.september 2021.

    Nasprotniki pct oz po moje drhal res mi je žal da ne more policija uporabit strelnega orožja in vas za začetek kakih 100 potamanit. Škoda da nisem jaz na oblasti ker vas bi pospravil v delovna taborišča in bi bila ...prikaži več vsaj kaka korist od vas drhali