"Politično nespodobno"

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Imeli bi kljukca. Virantov predlog za vlado narodne enotnosti je sociolog Samo Uhan označil za resno sprenevedanje.
Oglej si celoten članek

Koalicija. "Gre za resno sprenevedanje, ki kaže na stopnjo politične kulture, za politično nespodobno potezo," je predlog Gregorja Viranta, naj se oblikuje vlada narodne enotnosti brez mandatarstva relativnega zmagovalca Zorana Jankovića, komentiral sociolog Samo Uhan.

Takšne poteze pridejo na vrsto v izrednih razmerah, tehnično vlado pa bi lahko imeli tudi po nezaupnici premierju Borutu Pahorju.

Pogovori predsednika države s poslanskimi skupinami se bodo morali v naslednjih dneh nadaljevati, saj Jankoviću kot potencialnemu mandatarju večina ni izrazila podpore, Virant pa bo pri strankah iskal podporo ideji o vladi narodne enotnosti.

Še manjše zaupanje ljudi

Odgovore parlamentarnih strank Virant pričakuje do torka ali srede prihodnji teden. "Če bo Türk predlagal Jankovića in bi se prihodnji teden glasovalo o njem, ga ne bi podprli," pravi Virant. A če mu s pobudo o narodni enotnosti ne uspe, se bodo v listi, kot je dejal, odločali med podporo za mandatarstvo Jankoviću ali pa Janezu Janši.

Uhan pravi, da se Virant s takšnimi potezami ne želi izneveriti svojim volilcem, a da hkrati pozablja, da se bo politika tako hkrati izneverila skoraj tretjini (Jankovićevih) volilcev, ki so šli na predčasne volitve. Prepričan je tudi, da bi ob skrajnem zapletu položaja in morebitnih novih predčasnih volitvah kot posledici to zagotovo povzročilo upad politične participacije in delegitimizacijo političnega prostora.

Kdo bi se dogovoril za vlado narodne enotnosti, sicer še ni jasno, so pa v SLS dejali, da je zanjo še prezgodaj, in z idejo se prav tako ne strinja predsednica NSi Ljudmila Novak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 07:44 28. December 2011.

    dej nauč se pisat, tele polpismeno.

  • 07:25 28. December 2011.

    Od kod ste privleki Uhana? Naj raje analizira svojega Jankota, da ugotovi, zakaj nihče noče sodelovati z njim! Ljudstvo je …

  • 07:01 28. December 2011.

    Ni pomembno kdo bo mandatar,samo da je Slovenc

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.