Slovenija
13 ogledov

"Politično nespodobno"

Gregor Virant Boštjan Tacol
Imeli bi kljukca. Virantov predlog za vlado narodne enotnosti je sociolog Samo Uhan označil za resno sprenevedanje.

Koalicija. "Gre za resno sprenevedanje, ki kaže na stopnjo politične kulture, za politično nespodobno potezo," je predlog Gregorja Viranta, naj se oblikuje vlada narodne enotnosti brez mandatarstva relativnega zmagovalca Zorana Jankovića, komentiral sociolog Samo Uhan.

Takšne poteze pridejo na vrsto v izrednih razmerah, tehnično vlado pa bi lahko imeli tudi po nezaupnici premierju Borutu Pahorju.

Pogovori predsednika države s poslanskimi skupinami se bodo morali v naslednjih dneh nadaljevati, saj Jankoviću kot potencialnemu mandatarju večina ni izrazila podpore, Virant pa bo pri strankah iskal podporo ideji o vladi narodne enotnosti.

Še manjše zaupanje ljudi

Odgovore parlamentarnih strank Virant pričakuje do torka ali srede prihodnji teden. "Če bo Türk predlagal Jankovića in bi se prihodnji teden glasovalo o njem, ga ne bi podprli," pravi Virant. A če mu s pobudo o narodni enotnosti ne uspe, se bodo v listi, kot je dejal, odločali med podporo za mandatarstvo Jankoviću ali pa Janezu Janši.

Uhan pravi, da se Virant s takšnimi potezami ne želi izneveriti svojim volilcem, a da hkrati pozablja, da se bo politika tako hkrati izneverila skoraj tretjini (Jankovićevih) volilcev, ki so šli na predčasne volitve. Prepričan je tudi, da bi ob skrajnem zapletu položaja in morebitnih novih predčasnih volitvah kot posledici to zagotovo povzročilo upad politične participacije in delegitimizacijo političnega prostora.

Kdo bi se dogovoril za vlado narodne enotnosti, sicer še ni jasno, so pa v SLS dejali, da je zanjo še prezgodaj, in z idejo se prav tako ne strinja predsednica NSi Ljudmila Novak.

Komentarjev 8
  • tralala 07:44 28.december 2011.

    dej nauč se pisat, tele polpismeno.

  • mucamaca 07:25 28.december 2011.

    Od kod ste privleki Uhana? Naj raje analizira svojega Jankota, da ugotovi, zakaj nihče noče sodelovati z njim! Ljudstvo je svoje reklo, očitno niso vsi podprli Jankoviča, ne glede na to da je bil to volk v jangenčkovi preobleki in ...prikaži več dobil glasov kolikor jih je, to še ne pomeni, da jih je dobil 75%, kakor se obnaša. Če se politiki zmenijo za parlamentarno večino brez ZJ je to prav in pošteno, kot bi bilo lahko tudi drugače. Kaj je tu tako nespremenljivega naenkrat, razen da Turku ne gre z jezika, kar je prej tako vehementno obljubljal v drugačnih okoliščinah. Dvoličneži so tisti, ki to očitajo Virantu.

  • vladek 07:01 28.december 2011.

    Ni pomembno kdo bo mandatar,samo da je Slovenc