Pomembno opozorilo prebivalcem Primorske

Foto: Bralka Parecag po požaru na Krasu Foto: Bralka Avtomobil v Novi Gorici po požaru Foto: Monika Babić Koper Bonifika požar Kras Foto: Monika Babić Koper center požar Kras Foto: Monika Babić Koper center požar Kras Foto: Žurnal24 Koper požar na Krasu ozračje Foto: Žurnal24 Koper požar na Krasu ozračje Foto: Žurnal24 Luka Koper in Obala iz Ankarana požar Kras Foto: Žurnal24 Luka Koper in Obala iz Ankarana požar Kras Foto: Monika Babić Koper pogled proti Trstu požar na Krasu sreda 20072022
Izogibajo naj se pretirani fizični aktivnosti.
Oglej si celoten članek

Zaradi zmanjšane kakovosti zraka Nacionalni inštitut za javno zdravje prebivalcem Mestne občine Koper, Občine Postojna in Mestne občine Nova Gorica priporoča izogibanje pretirani fizični aktivnosti, ljudem z zdravstvenimi težavami pa svetuje zadrževanje v zaprtih klimatiziranih prostorih.

Gre seveda za posledico obsežnega požara na Krasu, ki po zadnjih informacijah presega velikost 2000 hektarov.

Po zadnjih urnih podatkih Agencije RS za okolje je vrednost delcev PM10 (µg/m³) v Kopru že 164, PM2,5 pa 152. 

Bralka nam je poslala fotografijo iz naselja Parecag v Občini Piran. Zrak je vidno onesnažen, videti je gosto meglo. Fotografije, ki sta nam jih je poslala bralec in bralka iz Kopra, pa si lahko ogledate v galeriji.

Foto: Bralka Parecag po požaru na Krasu

Bralka iz Nove Gorice, ki nam je včeraj poslala fotografije zamegljenega ozračja, pa sicer pravi, da danes megle ni videti, tudi vonja po dimu ni več.

Slovenija "Z gotovostjo lahko rečemo, da je to največji požar v zgodovini Slovenije"

Njen avtomobil pa je zaradi včerajšnjih dogodkov prekrit s pepelom.

Foto: Bralka Avtomobil v Novi Gorici po požaru Ob požaru nastanejo različne škodljive snovi, odvisno od materialov, ki jih je zajel ogenj, temperature in drugih pogojev pri gorenju. Plinom in delcem, ki nastajajo pri požaru, smo neposredno izpostavljeni z vdihavanjem, kasneje pa lahko tudi preko hrane in vode, opozarja NIJZ.

Oblak dima se je v četrtkovih dopoldanskih urah preselil proti jugu in zajel severne dele slovenske obale. Na točki v Ankaranu, kjer se ponavadi vidi vse do Pirana, je bilo le stežka moč videti koprsko pristanišče.

Foto: Žurnal24 Luka Koper in Obala iz Ankarana požar Kras

Slovenija Gasilci ponoči preprečili najhujše

Prebivalci v bližini požara naj se zadržujejo v zaprtih prostorih

Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznic, ki ima za posledico solzenje oči in izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje, pojasnjujejo strokovnjaki.

Še posebej ogroženi so dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi  dihal (astmo, KOPB in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi), sladkorni bolniki. "Onesnaženemu zraku se lahko izognemo le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa lahko to zagotavljamo z zadrževanjem v zaprtih prostorih," dodajajo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:02 21. Julij 2022.

    Tudi Izolski redarji niso prav aktivni, turisti se po Izoli sprehajajo, skoraj popolnoma goli, prav zanimivo je opazovati nosečnice v …

  • 14:30 21. Julij 2022.

    Upam, da bojo grozdje oprali pred stiskanjem. Drugace bo pa dimna letina

  • 13:49 21. Julij 2022.

    A je že pomanjkanje novic, ali kaj ? Saj primorci v njihovi vročini že itak nemorejo biti kaj dosti fizično …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.