Slovenija
66786 ogledov

Znova so se oglasile sirene, začela se je evakuacija

Požar na Krasu Slovenska vojska
Največ preglavic povzroča požar v Klaričih.

Iz kraških vasi Temnica, Vojščica in Novelo se je začela evakuacija zaradi požara. Zbirno mesto za prebivalce teh treh vasi je telovadnica v Komnu. Stanje je izredno resno, so sporočili pripadniki Civilne zaščite za Severno Primorsko, aktivna so predvsem tri požarišča. 

Brane Gregorčič iz Agencije za okolje RS je za 24 UR pojasnil, da "nekega splošnega močnejšega vetra dejansko ne bo", da pa tudi danes pričakujejo zahodni veter, ki je požar širil iz Italije proti Sloveniji.

Najhujše je trenutno v Klaričih, v bližini meje z Italijo. Požar pa po prvih ocenah že presega velikost 2000 hektarov, je za STA povedal poveljnik CZ Srečko Šestan.

V pomoč Slovenska vojska in hrvaški gasilci

Kot je povedal minister za obrambo Marjan Šarec, pri gašenju sodeluje tudi Slovenska vojska, poleg tega zagotavlja tudi vodo, hrano in nastanitev, po potrebi še pehoto za pomoč. "Vpoklicana je vojaška saniteta, opravljali pa bodo tudi pregled s termo kamero z namenom odkrivanja skritih žarišč," je dodal.

Na pomoč so znova priskočili hrvaški gasilci, zaenkrat s helikopterjem, pričakovati pa je tudi pomoč hrvaškega kanaderja. Ta naj bi se na pot proti Sloveniji odpravil ob 11.30.

Eksplozij sploh ne štejejo več

Požar na goriškem Krasu je povzročil številne eksplozije neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ostankov iz prve svetovne vojne na tem območju. Kot je za STA povedal poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič, eksplozij niti ne štejejo več, pač pa označujejo le eksplozije ob cestah, da si jih bodo kasneje ogledali.

"Tudi ponoči je bilo kar nekaj eksplozij, saj so tudi temperature na požarišču precej višje," je povedal Zonjič.

V sredo so preko dneva na območju vasi Sela na Krasu in Korita odstranili 18 različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, danes so odstranili že dve. "Ravnokar gremo na novo lokacijo, tako da je na terenu kar pestro," je še povedal.

Obenem je ponovno opozoril, naj se zaradi nevarnosti NUS gasilci držijo navodil vodij intervencije in naj nosijo zaščitno opremo. Domačine pa opozarja, naj ne hodijo na požarišče, saj lahko pride ravno v tistem trenutku do eksplozije. NUS namreč eksplodirajo z zamikom, ko se območje dovolj segreje, da lahko povzroči eksplozijo.

dezurni@styria-media.si

Požar nad gradom Slovenija "Z gotovostjo lahko rečemo, da je to največji požar v zgodovini Slovenije"
Komentarjev 15
  • Avatar luckyss
    luckyss 15:19 21.julij 2022.

    Matejčku kupite plastičen gasilski avto, da bo lahko zraven tulil iuiuiu, onega tankeca brumbrum mu je Mahnjenič naredil iz lego kock, oink, oink..

  • Dragonja 15:01 21.julij 2022.

    Te kreteni v parlamentu se pa ukvarjajo z referendumi

  • Naklonsky 14:43 21.julij 2022.

    Mogoče bi prej pogasili, če se puškokoruznik ne bi oglašal...