Slovenija
8045 ogledov

"Z gotovostjo lahko rečemo, da je to največji požar v zgodovini Slovenije"

Požar nad gradom CZ Severna Primorska
"Danes sem bil prvič priča takim strašljivim dogodkom, pa sem jih že veliko videl. Ni sile, ki bi lahko to preprečila, ker so preskoki ognja tudi 100 in več metrov," je dejal Šestan.

Ponoči bo na Krasu več kot 800 gasilcev iz celotne Slovenije. Kot je za TV Slovenija pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, želijo biti čim bolje pripravljeni na jutri, morda bodo ponoči celo preprečili ponovno vzplamtitev ognja.

Nobena vas več ni ogrožena. Razmere so zdaj ugodnejše za gašenje, je poudaril Šestan. 

Ravnokar poteka vračanje prebivalcev na domove, pregledali so vsa območja, ocenjujejo jih za varna. 

Kostanjevica na Krasu Slovenija Tako lahko pomagate izmučenim gasilcem

Kaže, da je najhuje mimo

Ekipe gasilcev so izmučene, dopoldne prihaja novih 500 gasilcev, če bo potrebno, bodo aktivirali še več enot. Pomoč iz zraka bo ostala, upajo tudi na pomoč hrvaškega kanaderja. Pričakujejo, da bodo jutri bolj uspešni in bodo, tako Šestan, zadevo počasi pripeljali h koncu. 

Danes je gasilcem največ preglavic predstavljal veter maestral, požar je potiskalo proti Krasu, širil se je z neverjetno hitrostjo. "Danes sem bil prvič priča takim strašljivim dogodkom, pa sem jih že veliko videl. Ni sile, ki bi lahko to preprečila, ker so preskoki ognja tudi 100 in več metrov," je dejal poveljnik Civilne zaščite. 

Kanader v akciji Slovenija Na pomoč tudi kanader, gasilci iz vse Slovenije drvijo na Kras

Vremenske razmere so ekstremne, tudi veter deluje ognju v prid. Zato bo požar dokončno pogasiti izziv. Pomagati si bodo morali z droni, termokamerami, vzpostavili bodo gasilsko stražo. "Lahko traja dan, dva, lahko tudi pet," je pojasnil.

Z gotovostjo lahko rečemo, da je to največji požar v zgodovini Slovenije, vsaj po površini, je prepričan Šestan.

dezurni@styria-media.si

Požar, snemano iz Mirna video Slovenija Grozljivo: Ogenj se širi, ljudje bežijo

 

Komentarjev 11
  • AnGus 06:09 21.julij 2022.

    In KDAJ bo Slovenija končno kupila svoje letalo za gašenje požarov?

  • Boschtjan Zupanchich 22:27 20.julij 2022.

    Če je to ugotovljeno, potem bi lahko vse gasilce iz Celjskega tekmovanja poslali na Resnični Problem na Primorsko, namesto na neke njihove Neumne igrice v Celju !!! ! !!! Kje je Šaro, da bi to vsaj malo organiziral ??? !!! ???