Slovenija
21715 ogledov

Grozljivo: Ogenj se širi, ljudje bežijo

požar Kras MORS
Obstaja verjetnost, da požarov ni povzročila višja sila, pač pa bi lahko bili tudi namenoma podtaknjeni.

Ogenj se širi proti Mirnu, sprožili so sirene za splošno nevarnost in pripravo na evakuacijo, opozorilo pa velja tudi za Šempeter pri Gorici. "Položaj na Krasu je vse bolj dramatičen. Sicer pa na pomoč prihaja še avstrijski helikopter. Gasilci garajo, a je ogenj neusmiljen," so sporočili s CZ Severna Primorska.

Evakuacijski center za Miren je v telovadnici v Biljah. Odgovorni pozivajo ljudi, da se držijo navodil ob evakuaciji, v Mirnu bo na voljo tudi avtobus. "Razlogov za paniko ni, ljudje naj bodo strpni in naj na cestah dajo prednost gasilskim vozilom," so dodali CZ Severna Primorska. Čeprav je bila sprva posredovana informacija o tem, da je ogenj zajel tudi posamezne hiše na slovenski strani, trenutno dokončne in uradne potrditve o tem še ni, pravijo. 

So se pa plameni razbesneli nad Mirenskim gradom. 

Na Kras prihajata tudi Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje, in predsednik vlade Robert Golob

Požar nad gradom | Avtor: CZ Severna Primorska CZ Severna Primorska
Evakuirani prebivalci so se zatekli v Opatje selo

Prebivalci štirih kraških vasi, ki jih ogroža požar, so se zatekli na prireditveni prostor v Opatjem selu. Kot so za STA pojasnili v Upravi RS za zaščito in reševanje, je trenutno evakuiranih približno 20 ljudi.

Kot je za STA povedala skupina evakuiranih, je vas Sela na Krasu, od koder so se umaknile, zajel gost dim, na kraj pa je padal tudi vroč pepel. "Preprosto se ni dalo dihati," so dejale. Visoke so bile tudi temperature, saj je bil ogenj, ko so morale zapustiti domove, že tik pred prvimi hišami.

Ogenj se hitro širi po presušenem kraškem terenu, saj veter piha od morja v notranjost, tako da se požar hitro širi iz Italije v Slovenijo.

Na terenu tudi prostovoljci

Evakuacija in oskrba prebivalcev je sicer v pristojnosti lokalnih skupnosti, so še pojasnili v upravi za zaščito in reševanje. V tem primeru je to občina Miren - Kostanjevica.

Župan Mauricij Humar je napovedal, da bodo evakuiranim pomagali, jim zagotovili tudi hrano in morebiti prenočišče.

Na terenu so že od nedelje tudi bolničarji in ostali prostovoljci Rdečega križa Nova Gorica. Kot so pojasnili za STA, so v Opatjem selu že vzpostavili nastanitveno enoto Rdečega križa za evakuirane prebivalce. Prizadetim nudijo psiho-socialno podporo, bolničarji pa pomagajo tudi pri nujni medicinski pomoči na terenu. Po potrebi bodo zagotovili tudi dodatne namestitvene enote.

Posnetke požara so delili tudi iz Pizzerie Frnažar (Miren). 

Več o dogajanju si lahko preberete v članku Grozljivi posnetki s Krasa: Gorijo hiše, evakuirajo vasi.

Potrebovali bodo še več ljudi

Gasilska zveza Slovenije je vseskozi v stiku z vodjo intervencije glede požara, ki se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran, je za STA povedal poveljnik zveze Franci Petek, ki se te dni sicer hkrati ukvarja z organizacijo mednarodne gasilske olimpijade v Celju. Kot je dejal, gre za zelo zahtevno delo gasilcev.

Petek je povedal, da so že zjutraj na požarno območje na pomoč napotili gasilce iz podravske in pomurske regije, tako da se je z ognjem borilo skoraj 600 ljudi, popoldne pa tja odhajajo še gasilci treh ljubljanskih enot. "Ob zadnjem pogovoru mi je vodja intervencije povedal, da bodo potrebovali še kar precej ljudi, o čemer se bodo neposredno dogovarjali z regijskimi poveljniki," je dejal Petek.

Po njegovih besedah so razmere zelo neugodne, potem ko so ob že prej odprtih požariščih na različnih delih kraške regije zdaj dobili še ogenj, ki je prišel z italijanske strani.

Obstaja verjetnost, da požarov ni povzročila višja sila, pač pa bi lahko bili tudi namenoma podtaknjeni, je dejal, a dodal, da se s tem trenutno gasilci nimajo časa ukvarjati, saj so že ogrožene hiše in imetje prebivalcev.

Gasilci po njegovem mnenju v hudi vročini opravljajo težaško delo, zato vsake toliko časa potrebujejo počitek, da niso ves čas na prvih linijah požara. Sicer pa se menjajo na 12 ur, ko pride na kraj požara druga skupina gasilcev. Ker je bil aktiviran državni načrt, država zagotavlja tudi stroške za odsotnost prostovoljnih gasilcev iz svojih siceršnjih služb.

Zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev

Kot je še povedal Petek, so stvari imeli v zadnjih dneh že nekajkrat pod nadzorom, pa so se zaradi burje in verjetnih požigov na različnih koncih, kjer se je ogenj začel pojavljati brez pravih razlogov, začeli pojavljati novi.

Za zdaj morebitna pomoč tujih gasilskih enot še ni nujno potrebna, saj uspejo zagotavljati enote iz lastnih vrst, pa tudi sicer je v tem času, ko so požari v velikem delu južne Evrope, to težko pričakovati. "Pomagala sta nam dva italijanska helikopterja, vendar imajo tudi sami velike požare po državi," je še dodal Petek.

Zaradi manjših opeklin in respiratornih težav je zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev.

V Celju bodo zvečer uradno odprli gasilsko olimpijado, ki bo potekala do nedelje, na njej pa bo tekmovalo 198 ekip z več kot 2600 udeleženci iz 20 držav. Dogodek je velik organizacijski zalogaj, saj bo samo za logistično podporo skrbelo okrog 2000 prostovoljcev, Petek pa pravi, da dogajanje na Krasu njihovih načrtov ne bo pokvarilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:25 20.julij 2022.

    Slovenci znamo skupaj stopiti v takih in onakih krizah. Če je bil požar podtaknjen pa upam, da se požigalca kmalu najde in se ga kaznuje z dosmrtno ječo ali še boljše z javnim linčem.