Poplavljeni Dolenjski pomoč Avstrije

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Črna vas Foto: Žurnal24 Črna vas Foto: Žurnal24 Črna vas Foto: Žurnal24 Črna vas Foto: Žurnal24 Črna vas Foto: Žurnal24 Črna vas Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Hotedrščica Foto: Žurnal24 Obrežje pri Zidanem Mostu Foto: Žurnal24 Zidani Most Foto: Žurnal24 Grosuplje Foto: Žurnal24 Tudi vojaški tovornjak je imel težave. Foto: Žurnal24 Narasla Vipava v Renčah Foto: Žurnal24 Kolpa Foto: Žurnal24 Razlivanje Savinje v soboto. Foto: Žurnal24 Kalce Foto: Žurnal24 Ljubljansko barje Foto: Žurnal24 Dolgi most v Ljubljani Foto: Žurnal24 Kolpa Foto: Žurnal24 Krško Foto: Žurnal24 Laško Foto: Žurnal24 Logatec Foto: Žurnal24 Sevnica Foto: Žurnal24 Sinja Gorica Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Tri mesece po poplavah. Dobrepolje se počasi pobira, ostale občine tudi. S pomočjo države nihče ni pretirano zadovoljen.
Oglej si celoten članek

Potem ko so poplave jeseni zajele večji del države in povzročile precejšnjo škodo v osrednji Sloveniji, na Celjskem in v Zasavju, se najhuje prizadete občine počasi pobirajo.

"Lahko bi malo hitreje pomagali"
V Dobrepolju bodo denimo jutri dobili donacijo predstavnikov Zveze koroških bank iz Avstrije za odpravo posledic poplav v vrednosti 20 tisoč evrov. Enako vsoto bodo podarili tudi občini Kostanjevica na Krki. Kot nam je povedal župan Dobrepolja Janez Pavlin, so do zdaj 106 tisoč evrov že namenili za obnovo prizadetih območij, a za popolno sanacijo bo potrebnega še kar nekaj denarja. Na vprašanje, kako je do zdaj k obnovi pristopila tudi država, odgovarja, da z izjemo predsednika Danila Türka še nihče ni priskočil na pomoč. "Ampak jaz sem optimist in verjamem, da bomo prejeli pomoč; kdaj pa, ne vemo. Ministrstvo za okolje bi res lahko malo hitreje pomagalo," še pravi Pavlin.

Stanje septembra in oktobra na več krajih po državi si lahko ogledate v galeriji.

V Laškem so nam povedali, da so za zdaj dobili le minimalna sredstva, namestnik poveljnika civilne zaščite v občini Celje Danilo Praprotnik pa nam je povedal, da občina Celje ni dobila nikakršne finančne pomoči, saj to dobijo le neposredno oškodovanci.

V savinjski regiji so se škodi po septembrskih poplavah izognili le v treh od 33 občin. Ocenili so, da bodo za sanacijo potrebovali najmanj 13 milijonov evrov. V Brežicah in Krškem je škoda skupaj ocenjena na nekaj več kot tri milijone evrov, v Zagorju pa so zaradi poplav in plazov utrpeli več kot sedem milijonov evrov škode.

Dobrepolje bi morali obravnavati prednostno

Danes so o poplavah razpravljali tudi državni svetniki, ki so ocenili, da je "nerazumljivo in neodgovorno, da ministrstvo za okolje in prostor ni prednostno reševalo tistih krajev, kjer je bila ujma najhujša".

Najbolj prizadeta občina je že omenjeno Dobrepolje, kjer je bilo poplavljenih 120 stanovanjskih objektov – večinoma do bivalne višine. Skupna škoda znaša več kot dva milijona evrov. Državni svetniki ob tem dodajajo: "V primeru Občine Dobrepolje bi morali imeti prebivalci, katerim je poplava uničila stanovanje, absolutno prednost in prejeti takojšno pomoč!"

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.