Slovenija
13 ogledov

Poplavljeni Dolenjski pomoč Avstrije

1/42
Žurnal24 main
Tri mesece po poplavah. Dobrepolje se počasi pobira, ostale občine tudi. S pomočjo države nihče ni pretirano zadovoljen.

Potem ko so poplave jeseni zajele večji del države in povzročile precejšnjo škodo v osrednji Sloveniji, na Celjskem in v Zasavju, se najhuje prizadete občine počasi pobirajo.

"Lahko bi malo hitreje pomagali"
V Dobrepolju bodo denimo jutri dobili donacijo predstavnikov Zveze koroških bank iz Avstrije za odpravo posledic poplav v vrednosti 20 tisoč evrov. Enako vsoto bodo podarili tudi občini Kostanjevica na Krki. Kot nam je povedal župan Dobrepolja Janez Pavlin, so do zdaj 106 tisoč evrov že namenili za obnovo prizadetih območij, a za popolno sanacijo bo potrebnega še kar nekaj denarja. Na vprašanje, kako je do zdaj k obnovi pristopila tudi država, odgovarja, da z izjemo predsednika Danila Türka še nihče ni priskočil na pomoč. "Ampak jaz sem optimist in verjamem, da bomo prejeli pomoč; kdaj pa, ne vemo. Ministrstvo za okolje bi res lahko malo hitreje pomagalo," še pravi Pavlin.

Stanje septembra in oktobra na več krajih po državi si lahko ogledate v galeriji.

V Laškem so nam povedali, da so za zdaj dobili le minimalna sredstva, namestnik poveljnika civilne zaščite v občini Celje Danilo Praprotnik pa nam je povedal, da občina Celje ni dobila nikakršne finančne pomoči, saj to dobijo le neposredno oškodovanci.

V savinjski regiji so se škodi po septembrskih poplavah izognili le v treh od 33 občin. Ocenili so, da bodo za sanacijo potrebovali najmanj 13 milijonov evrov. V Brežicah in Krškem je škoda skupaj ocenjena na nekaj več kot tri milijone evrov, v Zagorju pa so zaradi poplav in plazov utrpeli več kot sedem milijonov evrov škode.

Dobrepolje bi morali obravnavati prednostno

Danes so o poplavah razpravljali tudi državni svetniki, ki so ocenili, da je "nerazumljivo in neodgovorno, da ministrstvo za okolje in prostor ni prednostno reševalo tistih krajev, kjer je bila ujma najhujša".

Najbolj prizadeta občina je že omenjeno Dobrepolje, kjer je bilo poplavljenih 120 stanovanjskih objektov – večinoma do bivalne višine. Skupna škoda znaša več kot dva milijona evrov. Državni svetniki ob tem dodajajo: "V primeru Občine Dobrepolje bi morali imeti prebivalci, katerim je poplava uničila stanovanje, absolutno prednost in prejeti takojšno pomoč!"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.