Toliko za darila zapravi povprečen Slovenec

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Večina Slovencev bo namenila enako vsoto kot lan, skoraj petina pa manj.
Oglej si celoten članek

Zadnje dni pred božičem marsikdo še išče primerno darilo za bližnje. Enajst odstotkov anketirancev pravi, da za darila letos ne bodo zapravili nič, je pokazala raziskava Mediane. Prav tako enajst odstotkov jih bo potrošilo manj kot 20 evrov. 

Največ je tistih, ki bodo za darila namenili med 50 in 100 evrov (28 odstotkov), več kot petina (22 odstotkov) jih bo namenila 100 evrov in več. Za večino je to enaka vsota, kot so jo namenili lansko leto (59 odstotkov), le sedem odstotkov jih bo letos za darila potrošilo več denarja, skoraj petina (19 odstotkov) pa manj. 

Nakupi Prodajne uspešnice, pri katerih so prihranki največji

Večina jih ostane doma

Slovenci tradicionalno božič preživljamo doma. Enajst odstotkov jih bo praznovalo pri prijateljih ali sorodnikih, le 3 odstotki pa na potovanjih ali počitnicah doma ali v tujini. 

Sedemdeset odstotkov anketirancev bo doma tudi za novo leto. Desetina jih bo v novo leto vstopila na prostem ali pri prijateljih ali sorodnikih, štiri odstotke jih bo praznovalo na počitnicah doma, prav toliko v tujini. 

Z okraševanjem začnejo prezgodaj

Vsako leto znova opažamo, da se trgovska središča zelo zgodaj praznično okrasijo. Več kot štiri desetine Slovencev meni, da je praznična okrasitev nakupovalnih centrov ter mest bistveno prezgodnja, medtem ko je dobra tretjina takih, ki menijo, da je to vsaj nekoliko prezgodaj. Le 17 odstotkov je takšnih, ki jih zgodnji začetek sezone praznovanj ne moti. 

Raziskavo je med prebivalci Slovenije na začetku decembra izvedel Inštitut za raziskave trga in medijev, Mediana. V raziskavi je sodeloval 501 prebivalec Slovenije, star 18 let in več. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:06 23. December 2017.

    se ne strinjam. js ne zapravljam nič za praznike, ker nisem ovca in teče za čredo. prazniki so zavedba za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.