Slovenija
2342 ogledov

Toliko za darila zapravi povprečen Slovenec

darila vrečke Profimedias
Večina Slovencev bo namenila enako vsoto kot lan, skoraj petina pa manj.

Zadnje dni pred božičem marsikdo še išče primerno darilo za bližnje. Enajst odstotkov anketirancev pravi, da za darila letos ne bodo zapravili nič, je pokazala raziskava Mediane. Prav tako enajst odstotkov jih bo potrošilo manj kot 20 evrov. 

Največ je tistih, ki bodo za darila namenili med 50 in 100 evrov (28 odstotkov), več kot petina (22 odstotkov) jih bo namenila 100 evrov in več. Za večino je to enaka vsota, kot so jo namenili lansko leto (59 odstotkov), le sedem odstotkov jih bo letos za darila potrošilo več denarja, skoraj petina (19 odstotkov) pa manj. 

darila vrečke Nakupi Slovenija Prodajne uspešnice, pri katerih so prihranki največji

Večina jih ostane doma

Slovenci tradicionalno božič preživljamo doma. Enajst odstotkov jih bo praznovalo pri prijateljih ali sorodnikih, le 3 odstotki pa na potovanjih ali počitnicah doma ali v tujini. 

Sedemdeset odstotkov anketirancev bo doma tudi za novo leto. Desetina jih bo v novo leto vstopila na prostem ali pri prijateljih ali sorodnikih, štiri odstotke jih bo praznovalo na počitnicah doma, prav toliko v tujini. 

Z okraševanjem začnejo prezgodaj

Vsako leto znova opažamo, da se trgovska središča zelo zgodaj praznično okrasijo. Več kot štiri desetine Slovencev meni, da je praznična okrasitev nakupovalnih centrov ter mest bistveno prezgodnja, medtem ko je dobra tretjina takih, ki menijo, da je to vsaj nekoliko prezgodaj. Le 17 odstotkov je takšnih, ki jih zgodnji začetek sezone praznovanj ne moti. 

Raziskavo je med prebivalci Slovenije na začetku decembra izvedel Inštitut za raziskave trga in medijev, Mediana. V raziskavi je sodeloval 501 prebivalec Slovenije, star 18 let in več. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 1a2b3c 09:06 23.december 2017.

    se ne strinjam. js ne zapravljam nič za praznike, ker nisem ovca in teče za čredo. prazniki so zavedba za trošenje denarja za glujposti in polnjenja denarnic že tako bogatim... če hočeš obdarit nekoga ga lahko iz srca z nečim ...prikaži več iz narave oz neki kar je brezplačno!