Slovenija
8728 ogledov

Prodajne uspešnice, pri katerih so prihranki največji

darila vrečke Profimedias
Brivnik, električna zobna ščetka, parfumi, telefoni ... December je mesec, ki se ga trgovci najbolj veselijo. Koliko denarja bomo pri njih pustili letos?

Slovenski trgovci si zagotovo manejo roke, ko samo pomislijo na letošnji črni petek in Cyber Monday, ki sta dober uvod v decembrske predpraznične nakupe. Zanimanje za črni petek na slovenskem trgu skokovito narašča. "Na Mimovrste smo se na letošnji črni petek pripravljali že od pomladi," pravijo pri priljubljenem spletnem trgovcu, kjer so svojim kupcem ponudbo črnega petka pripravili že četrto leto zapored, letos z več kot tisoč znižanimi izdelki iz vseh 16 oddelkov. 

Prodaja se v času omenjenih dni na Mimovrste poveča za kar 150 odstotkov, kupci pa za povprečni nakup namenijo okoli 100 evrov. Povečano prodajo beležijo tudi na enaA.com. V tem času se jim povprečna vrednost nakupov zviša za skoraj 30 odstotkov. Letos so kupci v tem času za nakupe namenili povprečno kar 142 evrov. Kot pravijo, ljudje ob tej priložnosti kupujejo dražje izdelke, pri katerih prihranijo več. 

ljubljana 08.12.08 ljudje, blagajna, otvoritev Mercator Hipermarket Smartinska; 2 evra in 15 centov Slovenija Mercatorjeva trgovka me je prosila za denar!

Uspešnice na enaA.com v omenjenem obdobju so bile Apple Macbook Retina 12" s popustom 630 evrov, prenosnik HP 250 G6, igralna konzola Nintendo Classic Mini SNES, električna zobna ščetka Philips Sonicare, Televizor Samsung UE43MU6172d, denarnica za kriptovalute, Gaming miška Logitech G300S, Brivnik Philips Star Wars SW6700, grelnik vode Adler in SSD disk Samsung 250 GB. Na Mimovrste so najbolj prodajanih artiklov prodali tudi do tisoč kosov. "Med letošnjimi prodajnimi uspešnicami črnega petka lahko izpostavimo prenosne zvočnike, TV sprejemnike, belo tehniko, vrtalni vijačnik, male gospodinjske aparate in artikle hitre potrošnje (kavne kapsule, žarnice, olje za nego las, gel kapsule za pranje perila, pasja hrana …)."

Na Cyber Monday so kupcem na Mimovrste ponudili brezplačno dostavo na vse artikle v ponudbi. Tako so zabeležili povečano prodajo sezonsko aktualnih artiklov in prodajnih uspešnic, kot so zimske pnevmatike, zimsko čistilo za steklo, sušilni stroji, kavne kapsule, zunanji trdi diski, prenosniki, TV sprejemniki ... 

Spletno nakupovanje | Avtor: Profimedia Profimedia
December je vrhunec leta

Predpraznično obdobje je za spletne trgovine vrhunec leta, na katerega se pripravljajo dlje časa. "Pri Mimovrste proti koncu leta običajno beležimo v nekaterih oddelkih tudi 100 % rast prodaje. Zadnji kvartal poslovnega leta je za našo spletno trgovino izjemnega pomena, saj običajno predstavlja približno tretjino našega letnega prihodka," pravijo. 

"Decembra povprečna vrednost nakupov prav zaradi velikega števila daril manjše vrednost pade za 10 do 15 odstotkov. Sicer pa se je povprečna vrednost nakupov v primerjavi s preteklim letom začela višati že poleti in je trenutno 7 odstotkov višja kot lani," opažajo na enaA.com. 

Dvig rasti povpraševanja na Mimovrste pripisujejo tudi pozitivni gospodarski klimi, ki se letos pozna. "Ne moremo več govoriti o veliki cenovni občutljivosti kupcev, kot je to veljalo še leto nazaj." Da je letošnje leto boljše kot lani, menijo tudi na enaA.com "Spletni trgovci vemo, da ljudje trošijo več, ko je lepo vreme, pade prvi sneg, skratka, ko smo veseli. Vse tako kaže, da smo Slovenke in Slovenci letos srečnejši kot lani!"

Trgovina Kaj prinaša dogovor? Slovenija Tako bodo po novem odprte trgovine

Kakšna darila kupujemo?

Slovenci darila še vedno kupujemo v zadnjem trenutku. Zadnji teden pred božičnimi prazniki je za enaA.com eden vrhuncev leta. Drugi vrhunec leta predstavlja zadnji teden v letu, "ko se skoraj ponovi zgodba predhodnega tedna. Pri tem ni malo takih, ki pridejo k nam na izdajo še zadnjo uro v letu, ko smo še odprti," pravi na enaA.com. 

Omenjeni spletni trgovec glede na izkušnje preteklih let pričakuje povečanje prodaje parfumov, kozmetičnih darilnih setov, brivnih aparatov, drobnih dodatkov, knjig, puloverjev, šalov, rokavic, športnih ur in aparatov za kuhanje kave. "Največ nakupov je med 10 in 25 evri. Daril do 100 evrov je nekaj manj, a po vrednosti predstavljajo največji delež. Nad 100 evri pa že težko ocenimo, ali kupci kupujejo zase ali za darilo," pojasnjujejo na enaA.com 

Izbrana darila se gibljejo od nekaj evrov pa do več sto evrov. "Letos se pozna pozitivna gospodarska klima in ne moremo več govoriti o veliki cenovni občutljivosti kupcev, kot je to veljalo še leto nazaj," pravi Iva Marovt z Mimovrste. "V decembru beležimo povečano rast igrač, malih gospodinjskih aparatov (kuhinjski roboti, mešalniki …), zimske športne opreme in dodatkov, zabavne elektronike (prenosni zvočniki, zunanji diski, slušalke …), mobilnih telefonov, pripomočkov za osebno nego (brivniki, lasne nege, zobne ščetke, parfumi …)."

Razno 12.11.2012 nakupovanje preko spleta, nakup iz lezalnika, spltna trgovina,  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Potrošnik je danes bolj preudaren

Na Trgovinski zbornici Slovenije optimistično pričakujejo, da bo obseg nakupov v decembrskem času vsaj enakovreden lanskemu. Kljub znakom okrevanja slovenskega gospodarstva je treba še vedno upoštevati spremenjene potrošniške navade, "saj potrošnik danes za svoj denar zahteva najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, pri nakupovanju je bolj preudaren, stalno spremlja in pregleduje ponudbo"

Po podatkih statističnega urada (SURS) decembra v trgovinah zapravimo več kot v kateremkoli drugem mesecu. Lani decembra je bila prodaja v trgovini na drobno za 17,3 odstotka višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu. 

Najbolj se poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav. Raste tudi delež prodane kozmetike in celo pohištva, medtem ko prodaja knjig in časopisov v zadnjih letih upada. Trgovinska zbornica ob tem opozarja, da je kriza gospodarsko dejavnost v Sloveniji prizadela bolj kot povprečno državo članico EU. "To potrjuje podatek, da so v obdobju januar - september 2017 glede na enako obdobje leta 2008, realni prihodki v EU - 28 višji za 8,7 odstotka, v Sloveniji pa nižji za 10,2 odstotka." 

Mercator Nedelje Slovenija Brez dela bi ostalo 2.500 trgovk in trgovcev

Kako si to lahko privoščimo?

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) razlog za takšno zapravljanje decembra pripisuje novembrskim plačam, ki so višje zaradi izrednih izplačil, kot sta 13. plača in božičnica, izplačane pa so decembra. Podatki za lani kažejo, da je bilo povprečno izredno izplačilo za november 2016 595,15 EUR bruto, in je bilo za 6,8 odstotka nižje kot za november 2015 in za 15,0 odstotkov nižje kot za november 2014. Božičnico ali 13. plačo je v obliki izrednega izplačila za november 2016 prejelo 18,3 odstotka vseh zaposlenih, kar je za 8,8 odstotka manj kot za november 2015 in za 23,6 odstotka več kot za november 2014. 

barbara.perko@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Rozman 11:18 05.december 2017.

    A ima kdo kak predlog kaj naj kupimo tisti brez 13. plače?

Sorodne novice