Svet
164 ogledov

Črni petek: Pred največjim nakupovalnim dnem kampirajo pred trgovinami

Priprave na Black Friday EPA
Potrošniki se bodo v petek zgodaj zjutraj ponovno vrgli v tradicionalne nakupe, oziroma popuste po dela prostem zahvalnem dnevu. Letošnjega 27. novembra bodo tako samo v enem dnevu za nakupe porabili na desetine milijard dolarjev.

Na drugi strani luže so oči potrošnikov že usmerjene v jutrišnji črni petek, v dan po zahvalnem dnevu, ko bodo trgovci tradicionalno spustili cene. Sezonski lov na božično novoletne nakupe bo torej uradno odprt in v trgovinah se bodo trle množice histeričnih ljudi. 

Kampiranje pred Črnim petkom | Avtor: EPA EPA

Po letošnjih ocenah naj bi ameriški potrošniki samo v enem dnevu, torej jutri, za nakupe zapravili 12, 6 milijarde dolarjev, v Veliki Britaniji 1,6 milijarde funtov, kar je za 300 milijonov funtov več kot lani . Američani naj bi letos zapravili za dvajset odtotkov več.

Čeprav ta nori dan izvira iz ZDA, na Otoku ga poznajo zadnjih pet let, ga počasi povzemamo tudi pri nas. Kar nekaj trgovcev pred jutrišnjim črnim petkom napoveduje popuste, vendar potrošniškega nakupovalnega stampeda, kot ga uprizarja video posnetek, v Sloveniji zagotovo ne bomo doživeli.

 

Če na petek po zahvalnemu dnevu veliko delodajalcev v ZDA zaposlenim omogoči dela prost dan, to seveda ne velja za trgovce.

Črni petek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Trgovine v tem času dodatno zaposlijo na tisoče ljudi, tudi varnostnikov. 

Pri spletnem trgovskem velikanu Amazon se v teh dneh intenzivno pripravljajo na veliki nakupovalni dan, za črnim petkom je na vrsti še spletni ponedeljek.

Lani na ta dan je Amazon prodal 64 kosov blaga na sekundo ( 5,5 milijona izdelkov) kar je 17 odstotkov njihovega celoletnega zaslužka ( leta 2014 je znašala znašal 89 milijard dolarjev)

Amazon pred Črnim petkom | Avtor: Profimedias Profimedias
Amazon pred Črnim petkom | Avtor: Profimedias Profimedias

 

 

 

 

 



Ime “črni petek” izvira iz Filadelfije, kjer so ga sprva uporabljali v povezavi s prometnim kolapsom, ki je sledil prazničnemu zahvalnemu dnevu. Kasneje so dodali še razlago, ki pravi, da “črni petek” označuje trenutek, ko trgovci začnejo ustvarjati dobiček oziroma preidejo iz rdečih v črne številke.

Črni petek | Avtor: Profimedias Profimedias
V Evropi črnega petka ne poznamo, prav tako tudi ne dne, ki naznanja začetek decembrske nakupovalne norije. Kljub temu to ne pomeni, da trgovci za december ne pripravijo posebnih akcijskih ponudb in to velja tudi za Slovenijo. 

 

 

 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • zdrej 11:08 27.november 2015.

    Pozna pozna, samo da je bil en petek prej v verigi Europark , city center, qulandija. Pa še nekaj popustov je bilo.

  • Marko Porenta 10:03 27.november 2015.

    mogoče ga Slovenija ne pozna, tu na Malti imamo danes črni petek, ko so trgovski centri odprti do 10h zvečer - vendar trgovci ne ponujajo popustov....

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:36 26.november 2015.

    Kdo rab morje ko je pa tako lepa betonska džungla potrošništva.