Slovenija
169 ogledov

Kreditka za tuje spletne trgovine nuja

Nakupovanje preko spleta Saša Despot
Plačevanje. Če so pred nekaj leti na spletu nakupovale le mlajše generacije, se trend počasi, a vztrajno spreminja. Prazniki. Število transakcij s “plastičnim denarjem” se v božičnem in novoletnem času poveča.

Kupca najmanj stane, če nakup v spletni trgovini poravna neposredno prek spletne banke. "Prek spletne banke so provizije najnižje. Za plačilo po povzetju so pri nizkih vrednostih nakupa previsoke in jih odsvetujem, pri vrednostih nad 500 evrov pa je plačilo po povzetju nekoliko ugodnejše. A seveda nizke cene plačila prek spletne banke ni mogoče premagati," pravi Aljoša Domijan, solastnik spletne trgovine EnaA.com, in dodaja, da so provizije za plačila s kreditnimi karticami v Sloveniji previsoke, zato se jih trgovci izogibajo.

V tujini ne brez kartice

Vendar pa Aleksandra Babić, vodja marketinga in komunikacij družbe MasterCard za Slovenijo in Hrvaško, pojasnjuje: "Uporaba kartic pri spletnem nakupovanju je priročna, saj lahko izdelek poravnate takoj in se vam ni treba obremenjevati s tem, ali boste ob dostavi imeli dovolj gotovine. To je priročno sploh pri večjih nakupih, kot so elektronska oprema ali gospodinjski aparati." So pa kreditne kartice neizogibne pri plačilih v spletnih trgovinah in pri spletnih dražbah v tujini, saj tam plačilo drugače kot s kreditno kartico skorajda ni mogoče, obstajajo celo kreditne kartice, ki so namenjene zgolj spletnemu nakupovanju. "Kreditna kartica je primerna predvsem za večje nakupe, debetna kartica pa nam po drugi strani omogoča, da zapravimo le toliko, kolikor imamo na kartici. Kartice so odlično plačilno orodje, vendar morate z njimi ravnati previdno in nakupovati v okviru svojih zmožnosti, tudi v času obdarovanja," dodaja Babićeva.

Petkrat manj kot v Nemčiji

Po raziskavi Mossa skoraj vsak peti Slovenec vsak mesec nakupuje v slovenskih spletnih trgovinah, vsak četrti pa tak nakup opravi nekajkrat na leto. Vendar pa po mnenju Domijana Slovenci opravimo precej manj spletnih nakupov kot ljudje drugod po svetu, čeprav se decembra število nakupov močno poveča. "Slovenija sicer že dolgo ne spada več med države, kjer ljudje zelo radi nakupujejo prek spleta. Računalniško in fotografsko opremo sicer še radi kupujemo na spletu, a pri beli tehniki in gospodinjskih aparatih močno zaostajamo. V Nemčiji na primer prek spleta prodajo že več kot 15 odstotkov, v Sloveniji le od dva do tri odstotke." Če so pred leti z miško nakupovale bolj ali manj mlajše generacije, pa se ta trend počasi, a vztrajno spreminja. "Opažamo tudi spremembe v profilu nakupovalcev, saj starejši uporabniki odkrivajo prednosti spletnih nakupov, kot so udobnost nakupa iz domačega naslanjača, ugodne cene in kakovostna podpora strankam," razlaga Iva Marovt, vodja projektov v marketingu pri Mimovrste.com.

Pokrije nenačrtovan nakup

Tako kupci večino nakupov še vedno opravijo v trgovinah, vendar pa je gotovine v denarnici pogosto premalo za vse želje. Število transakcij s kreditnimi karticami se v času božično-novoletnih praznikov poveča. “Prednost plačila s kreditno kartico je ta, da pokrije tudi kakšen nakup, ki ga sprva nismo načrtovali in bi bilo zanj gotovine v denarnici premalo. Prednosti so tudi zamik plačila, plačilo zneska na obroke in v prilagodljiv okvir porabe po kartici. Druga prednost je tudi, da lahko kupujete pri tujih ponudnikih oziroma v tujini,” pojasnjuje Brina Černetič, svetovalka uprave Diners Cluba Slovenije. Vendar pa, kot svetuje Babićeva, preden vnesete PIN-kodo, vedno preverite višino zneska in račune hranite, da jih lahko primerjate z mesečnimi bančnimi izpiski in transakcijami v spletni banki.

Komentarjev 1
  • zdrej 15:55 19.december 2012.

    KAJ ZA VRAGA PA JE KREDITKA?????A ste vi novinarji ali ste novinarčki. Namreč glede na napisan članek ste slednje!!!