Pred redarji vas rešijo le zapornice

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Ali redarji lahko ukrepajo na zasebnem parkirišču?
Oglej si celoten članek

Ali redarji lahko ukrepajo v primeru neupravičenega parkiranja na invalidskih parkiriščih, če je parkirišče v zasebni lasti?

"Odgovor je odvisen od narave prometne površine. Če gre za javno dostopno površino, ki jo lahko uporabljajo vsi udeleženci cestnega prometa pod enakimi pogoji, na primer pred nakupovalnimi centri, se šteje, da veljajo vsa pravila udeležbe v prometu, ki jih določa Zakon o pravilih cestnega prometa, in je ukrepanje redarstev dovoljeno,“ pojasnjuje Roman Fortuna, vodja ljubljanskega mestnega redarstva.

Foto: Bralec Napačno parkiran avto

Da je tako, so potrdili tudi v BTC-ju. "Skladno s trenutno veljavno zakonodajo lahko krajevno pristojno redarstvo in policija izvajajo nadzor nad spoštovanjem predpisov tudi na cestah v naselju, vključno z nekategoriziranimi cestami, ki so dane v javno uporabo. Med področje nadzora sodi tudi nepravilno parkiranje na parkirnim mestih za invalide - to pomeni, da lahko kaznujejo tovrstne prekrškarje tudi na območju BTC Citya,“ je razložila Maja Oven, direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi.

Morajo pa biti parkirna mesta za invalide označena tako, kot to urejajo področni predpisi, poudarja Fortuna.

Kjer je zapornica, mora red delati upravitelj

"Vsekakor ukrepanje ni možno na površinah, na katerih so nameščene denimo zapornice, ki preprečujejo dostop. Na tovrstnih površinah mora namreč za red skrbeti upravitelj tovrstnih površin,“ opozarja Fortuna.

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:47 6. Oktober 2015.

    Pa še o redarjih: https://fokuspokus.si/article/930/redar-je-v-sloveniji-postala-skoraj-psovka-ne-brez-razloga

  • 09:38 6. Oktober 2015.

    Res ste beboti... Kar pomeni(po vzeto po članku): na mojem dvorišču brez zapornic me redar lahko oglobi!!! Bodite resni, pa …

  • 22:18 5. Oktober 2015.

    Mal se umiri, parkiraj avto tam, kjer se sme, nauči se pisat pa pelji sosedo na eno kavico, ker je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.