Slovenija
157 ogledov

Pred redarji vas rešijo le zapornice

tzmojemesto 07.02.2008, mestni redar pise kazen za napacno parkiranje, Ljubljana Boštjan Tacol
Ali redarji lahko ukrepajo na zasebnem parkirišču?

Ali redarji lahko ukrepajo v primeru neupravičenega parkiranja na invalidskih parkiriščih, če je parkirišče v zasebni lasti?

"Odgovor je odvisen od narave prometne površine. Če gre za javno dostopno površino, ki jo lahko uporabljajo vsi udeleženci cestnega prometa pod enakimi pogoji, na primer pred nakupovalnimi centri, se šteje, da veljajo vsa pravila udeležbe v prometu, ki jih določa Zakon o pravilih cestnega prometa, in je ukrepanje redarstev dovoljeno,“ pojasnjuje Roman Fortuna, vodja ljubljanskega mestnega redarstva.

Napačno parkiran avto | Avtor: Bralka Bralka

Da je tako, so potrdili tudi v BTC-ju. "Skladno s trenutno veljavno zakonodajo lahko krajevno pristojno redarstvo in policija izvajajo nadzor nad spoštovanjem predpisov tudi na cestah v naselju, vključno z nekategoriziranimi cestami, ki so dane v javno uporabo. Med področje nadzora sodi tudi nepravilno parkiranje na parkirnim mestih za invalide - to pomeni, da lahko kaznujejo tovrstne prekrškarje tudi na območju BTC Citya,“ je razložila Maja Oven, direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi.

Morajo pa biti parkirna mesta za invalide označena tako, kot to urejajo področni predpisi, poudarja Fortuna.

Kjer je zapornica, mora red delati upravitelj

"Vsekakor ukrepanje ni možno na površinah, na katerih so nameščene denimo zapornice, ki preprečujejo dostop. Na tovrstnih površinah mora namreč za red skrbeti upravitelj tovrstnih površin,“ opozarja Fortuna.

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Izzy 09:47 06.oktober 2015.

    Pa še o redarjih: https://fokuspokus.si/article/930/redar-je-v-sloveniji-postala-skoraj-psovka-ne-brez-razloga

  • Izzy 09:38 06.oktober 2015.

    Res ste beboti... Kar pomeni(po vzeto po članku): na mojem dvorišču brez zapornic me redar lahko oglobi!!! Bodite resni, pa ne samo novinarske race prodajat. Appropo zapornice: BTC IMA zapornice in ali to pomeni, da če so dvignjene, lahko redarji ...prikaži več tam "harajo" do nezavesti??? Enako bi bilo, če ima, npr. nek blok svoje parkirišče za zapornicami, pa so v nekem trenutku dvignjene, pa uleti redar in vse popiše... Beda od države, ki je dala redarjem toliko privelegijev. V Švici VSE ureja policija, redarji so samo za POMOČ ljudem. Pa imajo zelo malo kriminala in velik red. Nasprotno pa imajo v Italiji različne policije in redarstva, pa imajo veliko kriminala in sam kaos. Mi se približujemo Italiji!!!

  • depresija 22:18 05.oktober 2015.

    Mal se umiri, parkiraj avto tam, kjer se sme, nauči se pisat pa pelji sosedo na eno kavico, ker je očitno ona edina, ki še kaj da CPP predpise.