Slovenija
1027 ogledov

Parkirna mesta za invalide: jih je res preveč?

Invalidska parkirišča zurnal24.si
Toliko praznih parkirnih mest za invalide, jaz pa nimam kje parkirati, pravi bralec.

"Zakaj je toliko parkirnih mest za invalide, pa vsa prazna, jaz pa nimam kje parkirati. Vem, da morajo biti parkirišča za invalide, ampak ali jih je res treba toliko,“ se sprašuje nas bralec, ki nam je poslal fotografijo izpred Interspara na Viču. 

Tam pravijo, da je od skupaj 660 parkirnih mest 11 rezerviranih za invalide, štirje pa za starše z otroškimi vozički, vsa ta parkirna mesta pa so v neposredni bližini vhoda. "Število parkirnih mest, ki so namenjena invalidom, je skladno s predpisi,“ pravijo. Statistike, koliko so invalidska parkirna mesta zasedena, pa ne vodijo. 

V Mercatorju pravijo, da je okrog deset odstotkov parkirišč pred njihovimi trgovinami, namenjenih invalidom, zasedena pa so le okrog deset odstotno. 

Je parkirišč za invalide preveč?

Pravilniku o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavbah določa, da jih mora biti vsaj pet odstotkov. Ta delež je "določen na podlagi statističnih podatkov, ki so bili aktualni pred sprejetjem pravilnika, to je pred letom 2003 in se nanašajo na število invalidov glede na populacijo prebivalstva. Vseh invalidov je sicer bistveno več, vendar nimajo vsi potreb glede uporabe vozičkov. Ob prenovi pravilnika se bodo ponovno preverjale potrebe. Ali se bo število parkirnih mest povečalo ali pomanjšalo, pa zaenkrat ne moremo napovedovati,“ pravijo na ministrstvu za okolje in prostor.

V Sloveniji je registriranih dober milijon osebnih vozil, izdanih pa je 19.651 parkirnih kart za invalide, kar je 1,8 odstotka vseh osebnih vozil, kar je skoraj trikrat manjši delež od petih odstotkov parkirnih mest, ki morajo biti rezervirane za invalide. 

"Tudi grozili so mi že, če sem opozarjala"

In kaj pravijo tisti, ki ta parkirišča smejo uporabljati? Jih je dovolj? "Zelo različno, pred trgovinami jih je navadno dovolj, v centru mesta pa premalo. Če bi imeli ljudje več vesti in jih ne bi zaparkirali, bi jih bilo morda dovolj, to je moje osebno mnenje. Pred našim društvom sta dve parkirni mesti za invalide, pa le redko tam uspe parkirati kdo z invalidsko parkirno kartico. Ko jih opozoriš, pa te napadejo, kaj te briga, kje parkirajo in te nekam pošljejo, tudi grozili so mi že, ker sem poklicala pajka, ker je nekdo kar naprej parkiral na parkirnem mestu za invalide,“ pravi Mojca Burger, članica upravnega odbora Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. 

Ukrepajo lahko le redarji

"Ko ta parkirišča pogosto zasedejo vozniki, ki niso invalidi, to ureja mestna redarska služba, saj Mercator nima pristojnosti za urejanje mirujočega prometa na parkiriščih pred trgovinami. V teh primerih voznike tam parkiranih vozil prek ozvočenja v trgovini prosimo, da vozilo umaknejo,“ pravijo v Mercatorju. 

V Sparovem viškem centru pravijo, da so opazili tudi takšne kršitve prometnega reda. "Zaenkrat smo k problematiki pristopili z namestitvijo dodatnih obveščevalnih tabel, s katerimi poskušamo ozavestiti voznike o razlogih, zaradi katerih so določena parkirna mesta rezervirana in s tem izvzeta iz splošne uporabe. Upamo, da bomo s tem ukrepom povečali stopnjo kulture parkiranja na našem parkirišču – naše izkušnje iz drugih parkirišč, kjer smo jih že namestili, so namreč pozitivne,“ pravijo. Gre za table z napisom "Zasedli ste moje parkirno mesto. Prevzamete tudi mojo invalidnost?“. Zoper vztrajne kršilce pa bodo izvajali tudi druge ukrepe, še pravijo. 

Tole pa je odziv na naš članek na Twitterju.  

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Anton Sladic 16:03 20.september 2016.

    S svojim komentarjem si avtomatsko upravičen do invalidskega parkinga.Kategorijo invalidnosti ti ni treba posebej dokazovati!

  • rororkoko 18:13 23.september 2015.

    vozilo, ki parkira na prostoru za invalide neupravičeno, je potrebno zaseči, stisniti, ter odpeljati na dinos, voznika pa oglobiti...

  • zdrej 16:22 23.september 2015.

    Sicer me drži da bi kaj takega naredil. Vendar to ni prav. Raje napišem listek in zataknem za brisalec. V večini primerov je čisto dovolj/pomaga. Pa nič žaljivega napisat. Samo dejstva in opozorilo glede kazni.