"Preverili smo, Slovenija ravna skladno s priporočili ECDC"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Strokovnjak pri ECDC se strinja s slovenskim pristopom, je potrdila vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu, Bojana Beović.
Oglej si celoten članek

"V Sloveniji je trenutno 5 bolnikov, ki so življenjsko ogroženi, pozitivnih je nekoliko več. Zelo verjetno gre za dejstvo, da je pri nas epidemija v neki zgodnji fazi in da ljudje še niso resneje zboleli," je številke o okuženih za Odmeve TV Slovenija komentirala dr. Bojana Beović. V Sloveniji je po zadnjih uradnih podatkih okuženih 275 ljudi. 

Slovenija je po besedah dr. Beović na začetku tretje faze epidemije. V začetku epidemije so testirali vse stike okuženega, v fazi, v kateri smo zdaj, to ni več smiselno, saj se "kdorkoli lahko naleze virusa kjerkoli". Na vprašanje, ali Slovenija ravna skladno s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (EHO) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECD), je odgovorila, da so naše smernice v skladu z njihovimi priporočili. "Mi ves čas sledimo njihovim navodilom. Popoldne smo naše pristope preverili s strokovnjakom pri ECDC, ki se je strinjal z našim pristopom," je povedala. 

Ostro WHO: "Testirajte, testirajte, testirajte! Testirajte vse z znaki okužbe!"

Kdorkoli ima okužbo dihal, je danes lahko bolnik, ki ima covid-19. Pri bolnikih z blagimi simptomi je najbolj učinkovit ukrep samoizolacija. Pri bolnikih, ki bodo imeli stik z zdravstvom, pa je smiselno testiranje, da poznajo razvoj in da je bolnik ločen od drugih. Zagotovila je, da je pri nas dovolj testov in laboratorijskih zmogljivosti. 

Ker je samoizolacijo v majhnih gospodinjstvih težko izvesti, je treba včasih bolnika izolirati kje drugje. Razmišljajo, da bi se v ta namen odprlo nekaj prenočišč. Ljudje, ki so v samoizolaciji, so v rednem stiku z zdravnikom, ki jim da navodila. 

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.