Prihajajo pomembni ljudje

Foto: Žurnal24 "Čeprav je odnos med ZDA in EU bilateralen, rezultati učinkujejo globalno," je p
Slovenski minister Dimitrij Rupel je v Bruslju predstavil program vrha EU-ZDA, ki se prihodnji torek začne v Sloveniji. V istem času se bo pri nas mudil tudi kitajski zunanji minister.
Oglej si celoten članek

Vrh bo razdeljen v štiri sklope: srečanje voditeljev, plenarno zasedanje, kosilo in novinarska konferenca. Regionalna vprašanja bodo obravnavali med kosilom, medtem ko bodo o najbolj žgočih vprašanjih razglabljali v ožjem krogu. Še vedno ni znano, ali bodo razpravljali o dveh spornih vprašanjih, Kubi in protiraketni zaščiti.

 

O čem bodo razpravljali?

– O podpisu sporazuma o varnosti v letalskem zračnem prometu,
– o podnebju,
– o razmerah v Gruziji, Iranu, na Bližnjem vzhodu in Kavkazu,
– o transatlantskem ekonomskem svetu,
– o Zahodnem Balkanu.

Dotaknili se bodo tudi uvedbe elektronske prijave potovanj v ZDA, ki bo veljal za vse države, tudi tiste, ki sedaj za vstop v ZDA ne potrebujejo vizumov. Številnim evropskim poslancem, med drugim tudi komisarju za podjetja in industrijo Günterju Verheugenu, se zdi nesprejemljivo, da za države EU veljajo različne ureditve za potovanje v ZDA.

Rezultat vrha bo deklaracija, ki bo "kratek in jedrnat dokument z močnimi političnimi sporočili", je dejal minister Rupel. "Predvsem bo to velika manifestacija evropsko-ameriškega prijateljstva in priložnost, da se gre skozi dnevni red in pogleda, kaj se dogaja po svetu," je še dodal.

V času vrha se bo v Sloveniji mudil tudi kitajski zunanji minister, potekalo pa bo tudi odprtje evrosredozemske univerze z veliko visokimi gosti. "Tu bo veliko pome mbnih ljudi in mislim, da se bomo kar dobro počutili v njihovi družbi," je poudaril minister Rupel.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.