Slovenija
16 ogledov

Prihajajo pomembni ljudje

"Čeprav je odnos med ZDA in EU bilateralen, rezultati učinkujejo globalno," je p Žurnal24 main
Slovenski minister Dimitrij Rupel je v Bruslju predstavil program vrha EU-ZDA, ki se prihodnji torek začne v Sloveniji. V istem času se bo pri nas mudil tudi kitajski zunanji minister.

Vrh bo razdeljen v štiri sklope: srečanje voditeljev, plenarno zasedanje, kosilo in novinarska konferenca. Regionalna vprašanja bodo obravnavali med kosilom, medtem ko bodo o najbolj žgočih vprašanjih razglabljali v ožjem krogu. Še vedno ni znano, ali bodo razpravljali o dveh spornih vprašanjih, Kubi in protiraketni zaščiti.

 

O čem bodo razpravljali?

– O podpisu sporazuma o varnosti v letalskem zračnem prometu,
– o podnebju,
– o razmerah v Gruziji, Iranu, na Bližnjem vzhodu in Kavkazu,
– o transatlantskem ekonomskem svetu,
– o Zahodnem Balkanu.

Dotaknili se bodo tudi uvedbe elektronske prijave potovanj v ZDA, ki bo veljal za vse države, tudi tiste, ki sedaj za vstop v ZDA ne potrebujejo vizumov. Številnim evropskim poslancem, med drugim tudi komisarju za podjetja in industrijo Günterju Verheugenu, se zdi nesprejemljivo, da za države EU veljajo različne ureditve za potovanje v ZDA.

Rezultat vrha bo deklaracija, ki bo "kratek in jedrnat dokument z močnimi političnimi sporočili", je dejal minister Rupel. "Predvsem bo to velika manifestacija evropsko-ameriškega prijateljstva in priložnost, da se gre skozi dnevni red in pogleda, kaj se dogaja po svetu," je še dodal.

V času vrha se bo v Sloveniji mudil tudi kitajski zunanji minister, potekalo pa bo tudi odprtje evrosredozemske univerze z veliko visokimi gosti. "Tu bo veliko pome mbnih ljudi in mislim, da se bomo kar dobro počutili v njihovi družbi," je poudaril minister Rupel.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.