Pritožbe na delo policistov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Policija je v prvi polovici leta prejela 156 pritožb na delo policistov.
Oglej si celoten članek

Številka je nižja kot v primerljivem lanskem obdobju, ko je bilo vloženih 190 pritožb. Najpogostejši očitek pritožnikov je nekorektna komunikacija policistov, sledita neukrepanje in uporaba različnih policijskih pooblastil, je na spletni strani navedlo ministrstvo za notranje zadeve.

S pritožbenim postopkom lahko pritožniki izrazijo "nestrinjanje z dejanjem ali opustitvijo dejanja policista pri opravljanju policijskih nalog, ki lahko pomeni kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin".

V prvi polovici leta so rešili 129 pritožb, približno petino manj kot v enakem obdobju leta 2018. V pomiritvenem postopku so obravnavali 53, pred senatom pa 22 pritožb. Senat je v enem primeru odločil, da je bila pritožba utemeljena, v štirih primerih pa so v pomiritvenih postopkih ugotovili neskladnosti s predpisi pri izvedbi policijskih postopkov.

Najprej s pogovorom

Pritožbe v policiji namreč rešujejo na dveh ravneh, in sicer v pomiritvenem postopku pri vodji organizacijske enote policije, ki poteka v obliki razgovora s pritožnikom, in pred tričlanskim senatom ministrstva.

V pomiritvenem postopku rešujejo pritožbe, ki ne vsebujejo hujših očitkov posega v človekove pravice in svoboščine. Tričlanski senat pa obravnava pritožbe, ki niso bile uspešno rešene v pomiritvenem postopku in pritožbe s hujšimi očitki posega v človekove pravice in svoboščine.

Kot so še navedli na ministrstvu, je še vedno veliko pritožb, ki se nanašajo na ugotavljanje odgovornosti za domnevno storjeni prekršek. Vendar pa to po njihovih navedbah ne more biti predmet pritožbenega postopka, temveč postopka o prekršku, ki je v pristojnosti prekrškovnih organov in sodišč.

Udarec nazaj Policist, ki je pustil mladoletnici, da vozi marico, toži državo

Foto: Gregor Prebil Policija

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:35 28. September 2019.

    Gasilci in reševalci so resnično vedno prvi in rešujejo življenja ,policija je bolj za statistiko in reda radi ,kar je …

  • 06:06 28. September 2019.

    [ Pritožbe na delo policistov ] Zakaj imam občutek, da štrajk še vedno traja.

  • 21:26 27. September 2019.

    Odkar sem dobil komentar: Nihče nas ne " mara", ko nas pa potrebujete, ste pa vesel,da pridemo.. od takrat naprej, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.