Slovenija
1893 ogledov

Pritožbe na delo policistov

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Policija je v prvi polovici leta prejela 156 pritožb na delo policistov.

Številka je nižja kot v primerljivem lanskem obdobju, ko je bilo vloženih 190 pritožb. Najpogostejši očitek pritožnikov je nekorektna komunikacija policistov, sledita neukrepanje in uporaba različnih policijskih pooblastil, je na spletni strani navedlo ministrstvo za notranje zadeve.

S pritožbenim postopkom lahko pritožniki izrazijo "nestrinjanje z dejanjem ali opustitvijo dejanja policista pri opravljanju policijskih nalog, ki lahko pomeni kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin".

V prvi polovici leta so rešili 129 pritožb, približno petino manj kot v enakem obdobju leta 2018. V pomiritvenem postopku so obravnavali 53, pred senatom pa 22 pritožb. Senat je v enem primeru odločil, da je bila pritožba utemeljena, v štirih primerih pa so v pomiritvenih postopkih ugotovili neskladnosti s predpisi pri izvedbi policijskih postopkov.

Najprej s pogovorom

Pritožbe v policiji namreč rešujejo na dveh ravneh, in sicer v pomiritvenem postopku pri vodji organizacijske enote policije, ki poteka v obliki razgovora s pritožnikom, in pred tričlanskim senatom ministrstva.

V pomiritvenem postopku rešujejo pritožbe, ki ne vsebujejo hujših očitkov posega v človekove pravice in svoboščine. Tričlanski senat pa obravnava pritožbe, ki niso bile uspešno rešene v pomiritvenem postopku in pritožbe s hujšimi očitki posega v človekove pravice in svoboščine.

Kot so še navedli na ministrstvu, je še vedno veliko pritožb, ki se nanašajo na ugotavljanje odgovornosti za domnevno storjeni prekršek. Vendar pa to po njihovih navedbah ne more biti predmet pritožbenega postopka, temveč postopka o prekršku, ki je v pristojnosti prekrškovnih organov in sodišč.

prisega pomožnih policistov Udarec nazaj Slovenija Policist, ki je pustil mladoletnici, da vozi marico, toži državo

Policija | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar Leon
  Leon 10:35 28.september 2019.

  Gasilci in reševalci so resnično vedno prvi in rešujejo življenja ,policija je bolj za statistiko in reda radi ,kar je razvidno iz fotografij ob nesrečah .

 • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 06:06 28.september 2019.

  [ Pritožbe na delo policistov ] Zakaj imam občutek, da štrajk še vedno traja.

 • kapibara1 21:26 27.september 2019.

  Odkar sem dobil komentar: Nihče nas ne " mara", ko nas pa potrebujete, ste pa vesel,da pridemo.. od takrat naprej, imam spoštovanje do njih !! Pa sem imel, po tem, opravka z njimi tudi zaradi minus zadeve.. :-( :-(

Sorodne novice