Prodaja v času epidemije narasla

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nekateri trgovci opažajo povečano prodajo alkohola. Policija svari, da je v letošnjem letu obravnavala skoraj za četrtino več primerov nasilja v družini v primerjavi z lanskim letom, ko jih je bilo 295.
Oglej si celoten članek

Da Slovenci radi pogledamo v kozarec, ni nobena skrivnost in tudi novost ne. To potrjujejo tudi podatki svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki prebivalce Slovenije uvrščajo v sam vrh porabe čistega alkohola na osebo. Odrasel Slovenec po zadnjih podatkih letno v povprečju popije 10,5 litra čistega alkohola.

Foto: Profimedia Alkohol Da so pivske navade (nekaterih) Slovencev težavne, so enotni številni strokovnjakovi, ki na to pogosto opozarjajo. Poleg maloštevilnih pozitivnih vidikih zauživanja alkohola so pod večjim drobnogledom številčnejše negativne posledice.

Te se v prvi vrsti odražajo na zdravstvenem stanju posameznika, vplivajo pa tudi na ostale ljudi, ki so bodisi žrtve nasilja v družini ali prometnih nezgod.

Tudi država ima zaradi čezmernih količin popitega alkohola več škode kot koristi od same prodaje alkohola. Seštevek posledic v zdravstvu, zaradi nasilja v družini, prometnih nesreč in drugih negativnih dejavnikov, povzročenih zaradi alkohola, so v Sloveniji v 2014 ocenili na več kot 230 milijonov evrov.

Ljudje z alkoholom pogosto 'rešujejo' notranje stiske in tegobe, premagujejo strah in žalost ter z njim nadomeščajo pomanjkanje samozavesti.

Slovenija Dlje kot bodo trajale trenutne razmere, intenzivnejše bodo psihične posledice

V tem času pa so nekateri po njem posegli, ker so menili, da lahko pomaga pri zdravljenju okužbe s COVID-19. Nedavno je iranska tiskovna agencija Irna poročala o 27 smrti zaradi zastrupitve z alkoholom v državi, kjer je sicer pitje alkoholnih pijač prepovedano.

Zmotno prepričanje, da bi uživanje alkohola v kakršnem smislu pomagalo pri bolezni, je ovrgla tudi dr. Kristina Nadrah z Infekcijske klinike v Ljubljani: "Ko virus prodre v celico, si z alkoholom ne morete pomagati. Koristen je le za razkuževanje rok. Namesto da grgrate vodko, si raje razkužujte roke oziroma si jih umivajte, če razkužil ni dovolj," jasno pravi zdravnica in nadaljuje: "Pitja alkohola ne priporočam, saj izsušuje sluznico. Če se boste napili, boste dehidrirani, kar pomeni, da boste sluznice ponovno izsušili. To pa je zelo škodljivo, saj je sluznica tako še bolj ranljivo za virus."

Novi podatki Covid-19: Visoka smrtnost med mlajšimi

Prodaja alkohola narasla

Ker trenutna situacija na večino vpliva stresno, smo pri naših največjih trgovcih preverili, če se to odraža tudi na prodaji alkohola.

Če v prodajalnah trgovcev Lidl in Hofer v povprečju v tem času niso zaznali opaznih povečanj v prodaji alkoholnih pijač, pri slednjem so v primerjavi s prejšnjimi meseci celo opazili upad, najvidneje na področju vin in penin, so z drugačnimi podatki ponudili pri Sparu in Mercatorju.

Foto: Profimedia Alkohol Čeprav kakšnih posebnosti ali rekordno prodanih količin pri našem največjem trgovcu ne beležijo, povedo, da se je v zadnjih tednih "malenkost povečala prodaja piva, nekoliko tudi prodaja žganih pijač, npr. vodke".

Podobno ugotavljajo tudi pri podjetju SPAR Slovenija, kjer v primerjavi z enakim obdobjem lani beležijo porast prodaje alkoholnih pijač. "Prodaja vina je v času izbruha epidemije sicer nekoliko upadla, med najbolj prodajnimi alkoholnimi pijačami pa so predvsem tiste z najvišjo vsebnostjo alkohola," razkrijejo.

 

Kaos Upokojenka: Ne grem več v trgovino, upokojencem se je skisalo

Primerov zastupitve z alkoholom (trenutno) ni

S primeri zastrupitve z alkoholom zaradi zmotnega prepričanja o njegovih pozitivnih vplivov na potek bolezni se niso soočali niti v največjima zdravstvenima ustanovama; Univerzitetna klinična centra Ljubljana in Maribor. Predstojnik Urgentnega centra UKC Maribor dr. Roman Košir na tem mestu še enkrat opomni, da je treba upoštevati navodila pristojnih organov države in zdravstvenih institucij. In opozori, da "povezava med uživanjem alkohola in zaščito proti koronavirusu ne obstaja".

Foto: Profimedia Alkohol Sogovornik je še izpostavil, da je zastrupitev z alkoholom sicer v večini problem pri otrocih, je pa "v mirnem obdobju med odraslimi prekomerno uživanje alkohola krivo za vsaj deset odstotkov poškodb". Z alkoholiziranimi pacienti trenutno nimajo težav oziroma so primeri izjemno redki.

Primeri zastrupitev z alkoholom v tem času niso imeli niti v splošni bolnišnica Murska Sobota, kjer morajo z omenjenim problemom sicer posredovati enkrat do dvakrat mesečno.

Nasilje v družini v porastu

Čeprav policisti ugotavljajo, da je zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja virusa manj prekrškov na javnih krajih in prostorih, kot so lokali, prireditve in shodi, še vedno obravnavajo dogodke, prijave in kršitve v zasebnih prostorih. Sem sodijo nasilje v družini, hrup in kršitve Zakona o varstvu javnega redu in miru v zasebnem prostoru.

Ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni so ljudi prisilili, da v krogu najožje družine več časa preživijo doma. To pa lahko privede tudi do trenj med družinskimi člani. 

Policija  v tem času s preventivnimi ukrepi vzpodbuja strpnost, razumevanje in ničelno toleranco do nasilja, prav tako vzpodbuja vse, da ob zaznavi nasilja le-to prijavijo policiji. Sicer pa policisti tudi v času epidemije virusa COVID-19 dosledno preiskujejo vsa naznanjena in zaznana kazniva dejanja nasilja v družini in izvajajo vse nujne ukrepe za zaščito žrtev.

Na policiji tako ugotavljajo, da so na podlagi trenutnih statističnih podatkov kazniva dejanja v družinah (z otroki) in zakonskih zvezah v letošnjem letu nekoliko v porastu. Med prvim januarjem in 22. marcem je policija obravnavala 368 primerov nasilja v družini, za katere je bila podana tudi kazenska ovadba. To je skoraj za četrtino več kot lansko leto, ko jih je bilo 295. 

Foto: Profimedias Nasilje v družini So pa prekrški z elementi nasilja v družini v letošnjem marcu v primerjavi s preteklim mesecem v upadu. V zadnjem tednu, tj. od 16. do 22. marca, je policija obravnavala 23 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je primerljivo z enakim obdobjem lani (19). Opaziti pa je manjši upad v primerjavi s preteklim mesecem, saj je policija v marcu (do vključno 22.3.2020) obravnavala četrtino manj kaznivih dejanj nasilja v družini, kot v istem obdobju februarja.

Trenutni statistični podatki za obdobje 1. 1. do 23. 3. 2020 (primerjalno z istim obdobjem v 2019):

· prepovedi približevanja: beležimo minimalen porast ukrepov - letos 235 (lani 224)

· letos 416 prekrškov po četrtem odstavku 6. člena ZJRM-1, to so prekrški z elementi nasilja v družini (lani 582 prekrškov)

Policija podatkov o interveniranju zaradi alkohola v družini posebej ne vodi, zato tudi približnega števila ne morejo podati. Iz podatkov o številu (vseh) alkoholiziranih kršiteljev zoper javni red in mir, ki so jih vodili do 29. marca, pa je razvidno, da beležijo 23-odstotni upad ugotovljenih kršitev. Če je bilo do 29. marca prejšnjega leta 1037 primerov kršitev javnega redu in miru, je bilo v v letošnjem letu 'le' 799 tovrstnih primerov.

Razkrili so še pretresljiv podatek, da je v povprečju osem odstotkov otrok žrtev nasilja v družini. In dodali, da je glede na isto obdobje lani zaznati upad zanemarjanja mladoletnih oseb in surovega ravnanje, prav tako tudi spolne nedotakljivosti otrok.

Nova smrt med najstniki Umrla 12-letnica. "To nas zelo vznemirja" covid-19 "Kmalu bo vsak poznal nekoga, ki je umrl zaradi koronavirusa“

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 13:35 12. April 2020.

    Nasilnež ne rabi alkohola,za domače pretepanje..............je pač pezde,ki se lahko znaša ned nemočne edino doma,ne glede na razne korone.........

  • 09:35 12. April 2020.

    In v članku ni odgovora na "vprašanje" postavljeno v naslovu članka... 🤦‍♂️

  • 17:20 11. April 2020.

    A ste naredili študijo,koliko alkohola se je prej prodalo v gostinskih obratih? Verjetno ne,če ne ne bi pisali takih bedastih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.